Доступність посилання

ТОП новини

Київ розраховується за газ, а Москва й далі заявляє про неплатоспроможність України


Київ – Офіційна Москва вкотре заявила про неспроможність України розраховуватися за газ. Із такою заявою прем’єр-міністр Росії Володимир Путін апелював до шведського колеги. Українська ж сторона знову висловила здивування щодо цього.

В Україні існують проблеми із оплатою за російський газ, тож транзит палива її територією може бути зірваний. Про це прем’єр Володимир Путін заявив у неділю під час телефонної розмови із прем’єром Швеції Фредріком Райнфельдтом. А він пообіцяв довести стурбованість Москви до Євросоюзу.

А напередодні, у п’ятницю, після телефонної розмови з Юлією Тимошенко, Володимир Путін зробив іще одну заяву, в якій ішлося, що Президент Віктор Ющенко перешкоджає розрахункам «Нафтогазу» за поставлене у жовтні паливо.

«За словами Прем’єр-міністра України, Ющенко перешкоджає нормальній співпраці між Центральним банком, у розпорядженні якого є золотовалютні резерви, та українським урядом, блокуючи переведення відповідних коштів», – заявив Путін.

При цьому він не оминув можливості нагадати: у випадку затримки із розрахунками, постачання газу може бути припинене. Разом з тим російський прем’єр закликав Євросоюз допомогти Україні з оплатою за газ.

«Це абсолютно некоректна заява»

У Секретаріаті Президента України заяви Путіна називають некоректними. Уповноважений Президента з питань міжнародної безпеки Богдан Соколовський запевняє: упродовж останніх місяців розрахунки за газ здійснювалися саме завдяки главі держави.

«Це абсолютно не коректна заява. Адже саме завдяки особистим зусиллям Президента Ющенка влітку цього року, були винайдені варіанти проплати за газ. І ці проплати були здійснені за кілька місяців. Тому тут дуже важко розуміти, що мала на увазі російська сторона», – зазначив Богдан Соколовський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Досі Україна розраховувалася за російський газ вчасно, і поки що немає підстав сумніватися, що так буде і надалі, сказав Радіо Свобода радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима.

«Урядом налагоджена настільки надійна схема розрахунків, що їй не може перешкодити ніхто, – переконує Гудима. – НАК «Нафтогаз» упродовж 9 місяців своєчасно розраховується за російський газ. І я глибоко переконаний, що протягом цього тижня буде заплачено близько 500 мільйонів доларів за газ, який Україна спожила у жовтні».

За газ розраховуються емісією?

Пан Гудима спростовує заяви представників Секретаріату Президента, що «Нафтогаз» розраховується за російський газ шляхом емісії. А от експерт із енергетичних питань Олександр Тодійчук не виключає такого варіанту.

«Я не маю документальних підтверджень. Але я впевнений, що і станок, який друкує гроші, також частково працює на цю проблему. Тут існує і емісія, і спеціальні впливи на банки, – каже Тодійчук. – Механізми повернення коштів нестандартні. Але уряд, за умови, що прем’єр балотується у президенти, обов’язково виконає свої зобов’язанні. Інше питання, якою ціною».

Через відсутність реформ у газовому секторі Україна так і не отримала кредит на закачування газу у підземні сховища (ПСГ) від міжнародних фінансових інституцій. Але Європейська комісія пообіцяла Києву позику у розмірі 500 мільйонів євро. Ці гроші, за словами Олександра Гудими, вкрай необхідні для «Нафтогазу».

«Якщо ми їх отримаємо, то це буде просто полегшення для бюджету «Нафтогазу», бо, як ви знаєте, і рідний парламент не вніс необхідних змін до бюджету», – наголошує Гудима.

На думку українських експертів, головною причиною чергових заяв Росії є проблеми із реалізацією проектів «Північного» та «Південного» потоків. Відтак, Москва хоче переконати Європу у ненадійності України, як транзитера, і у необхідності будівництва альтернативних трубопроводів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG