Доступність посилання

ТОП новини

На відставку Луценка бракує голосів


Президент Віктор Ющенко (праворуч) і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (архівне фото. 24 грулня 2007 р.)
Президент Віктор Ющенко (праворуч) і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (архівне фото. 24 грулня 2007 р.)

Київ – Суперечка Президента і міністра внутрішніх справ на нараді з питань протидії корупції отримала продовження. Віктор Ющенко закликав Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко зробити подання на відставку керівника МВС Юрія Луценка. Проте і прихильники, і противники головного міліціонера вважають, що до президентських виборів відставки міністра внутрішніх справ не відбудеться.

Президент Віктор Ющенко запропонував Прем'єр-міністру Юлії Тимошенко невідкладно внести в парламент подання про звільнення міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У листі, з яким глава держави звернувся до керівника уряду, йдеться про те, що «свої непрофесійні дії та провальні результати роботи Луценко намагається перекласти на інших осіб». За словами Президента, «сьогодні правоохоронні органи продовжують працювати неефективно, кількість злочинів зростає, а їх розкриття щомісяця стає все нижчим».

Лист Президента прес-служба глави держави оприлюднила на наступний день після того, як Віктор Ющенко і Юрій Луценко обмінялися взаємними звинуваченнями в потуранні корупції.

БЮТ: за Луценка пропонують 50-150 тисяч доларів

У фракції БЮТ вважають, що ні подання прем’єра, ні відставки голови МВС з ініціативи депутатів не буде. При цьому, заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін наголошує, що Віктор Ющенко та Партія регіонів об’єднали свої зусилля для того, щоб відправити міністра внутрішніх справ у відставку.

«Нема перспективи розгляду, бо немає голосів. Але вони активно їх шукають, навіть пішла в хід політична корупція: пропонується за голосування за відставку пана Луценка від 50 до 150 тисяч доларів деяким депутатам», – каже Андрій Кожем’якін.

Приречений на співпрацю з БЮТ

Натомість перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів депутат-регіонал Володимир Сівкович не бачить нічого дивного в тому, що Президент та опозиційний лідер критикують дії міністра внутрішніх справ в унісон.

«Люди, коли дивляться і бачать одну й ту саму ж річ – вони й говорять те ж саме. Янукович в опозиції. Ви думаєте, з опозиції погано видно? Ні – дуже добре видно! У чому Луценко правий – не можна «мочити» всю міліцію. Але міністра в цій ситуації не лише критикувати – бити потрібно. Як політик, Луценко розуміє, що йому треба підтримувати Тимошенко, бо при іншій владі він буде або в тюрмі, або – ніхто», – зазначив Сівкович.

Несвоєчасна ініціатива

Позафракційний депутат Тарас Чорновіл, який на початку 2005 року був керівником виборчого штабу Віктора Януковича, вважає, що великих можливостей впливати на перебіг виборчої кампанії теперішній міністр внутрішніх справ не має. А звинувачення на адресу міністра з боку лідера регіоналів депутат вважає недостатньо обґрунтованими.

«Зняття міністра, спроба призначити нового, яка буде безумовно провалена, – напередодні виборів є деструктивним фактором, який лише додасть розбалансування міліцейському середовищу. Якщо хотіли це зробити, треба було робити влітку», – каже Тарас Чорновіл.

Звивистий шлях «Народної самооборони»

Юрій Луценко очолював виборчий список пропрезидентської «Нашої України – Народної самооборони» на дострокових парламентських виборах 2007 року. Проте в умовах конфронтації Президента і Прем’єр-міністра Юрій Луценко, очоливши МВС, опинився на боці Юлії Тимошенко. А в парламенті депутатська група «Народної самооборони» – послідовний союзник фракції БЮТ.

Усі опитані Радіо Свобода політичні діячі схиляються до думки, що відставки міністра внутрішніх справ до закінчення президентських виборів не буде. А далі перебування Юрія Луценка на посаді залежатиме від того, хто переможе на виборах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG