Доступність посилання

ТОП новини

Напад на Берлусконі викликав нову полеміку в Італії


Сильвіо Берлусконі після нападу
Сильвіо Берлусконі після нападу

Рим – Привселюдний напад на італійського прем’єра, який стався перед очима натовпу у центрі Мілана, сколихнув політикум та громадськість цієї країни. Союзники й опоненти Сильвіо Берлусконі засудили агресію проти нього і висловили підтримку. На цьому тлі розгорілася нова полеміка з приводу того, чому так сталося і хто має нести відповідальність за факти насильства в політиці.

Надто вже драматичним виявився нинішній рік для 73-літнього Сильвіо Берлусконі. Удар в обличчя під час роздачі автографів на Соборній площі Мілана став кульмінацією напруженого політичного життя прем’єр-міністра. Внаслідок удару сувенірною статуеткою у Берлусконі вибиті два зуби, переламаний ніс і пошкоджена губа. Потерпілий залишиться на лікуванні 20 днів, повідомили медики міланської клініки. Поліція обвинувачує в нападі 42-річного Массимо Тарталья, котрий 10 років відвідує психіатра.

Відеокадри із закривавленим обличчям Берлусконі не залишають байдужими італійців, як би хто з них не ставився до свого лідера. Мешканка Рима зазначає: «Це неприємний факт, який свідчить про повну відсутність здорового глузду. Незалежно від того, що ви думаєте про Берлусконі, цей випадок жахливо представляє Італію перед світом, соромно, адже насправді це не так».

Хто винуватець?

Інший житель італійської столиці вважає, що в інциденті є провина й самого політика: «Він домагався цього! Він прагнув цього, бо постійно провокує людей. Але цього разу йому пощастило. Нападник міг трапитися більш хворий на голову і міг вистрелити у Берлусконі, бо він завжди на публіці показує себе безстрашним».

Схожої думки дотримується і політик, запеклий критик прем’єра, провідник опозиційної партії «Італія цінностей» Антоніо Ді П’єтро. Він каже, що сам прем’єр є підбурювачем подібних інцидентів.

«Безперечно, будь-який акт насильства проти когось слід засуджувати. Та в даному випадку не забуваймо про інший аспект. Я буваю на майданах, на підприємствах і бачу, що люди втратили надію, бо цей уряд зовсім не думає про захист найбідніших верств населення. Тут не йдеться про політику ненависті, йдеться про політику пройдисвіта, якою займається Берлусконі. Він використовує уряд, парламент заради власних інтересів», – зазначив Антоніо Ді П’єтро.

Тривожний факт

Натомість президент Італії Дорджо Наполітано, а також Ватикан засудили напад на прем’єра і зазначили, що факт – дуже тривожний. «Йдеться про реальний ризик, коли від насильства слів переходять до насильства дій»,– мовиться у коментарі Святого престолу.

Глава палати депутатів Джанфранко Фіні закликав усі політичні сили не допустили повернення Італії до «часів насильства». Президент палати сенаторів Ренато Скіфані наголосив: «Окрім фізичної і психологічної травми прем’єр Берлусконі потерпає від політичної ненависті, яка обернулася насильницьким нападом. Я вважаю, що всі політичні партії повинні затямити, що ця ескалація насильства має припинитися».

Правоцентристи більшою мірою покладають відповідальність на своїх опонентів-лівоцентристів. За твердженнями союзників глави уряду, саме ліві партії ініціювали скандальну кампанію проти прем’єра й створили нестерпну атмосферу у внутрішній політиці Італії. Ось, мовляв, така поведінка лівих і мотивує нападників.

Пан Берлусконі вже вдруге піддався насильницькому нападу. П’ять років тому напередодні Нового року в центрі Рима італійський турист кинув у прем’єра підставкою для фотокамери. Тоді у політика був невеликий синяк за вухом. Цього разу, після інциденту в Мілані, Берлусконі намагався повернутися до нападника і закричав: «Я все ще тут, і мене не зупинять!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG