Доступність посилання

ТОП новини

«У Росії імітують демократію, як у часи Сталіна» – Сергій Ковальов


Російський правозахисник Сергій Ковальов
Російський правозахисник Сергій Ковальов

Брюссель – Європейський парламент сьогодні вручив цьогорічну премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки». Її отримали активісти російського правозахисного товариства «Меморіал». Вибір євродепутатів не випадковий. Діяльність неурядових осередків, котрі відстоюють права людини у Російській Федерації, здійснюється в атмосфері страху, агресій і насилля.

Церемонія вручення цьогорічної Сахаровської премії також стала нагодою для російських правозахисників, які передали Європарламенту свої зауваження й пропозиції. Вони стосуються роботи неурядових організацій та діалогу між Кремлем і Євросоюзом щодо дотримання прав людини у Росії.

Вручаючи почесну нагороду, голова Європарламенту Єжи Бузек зазначив, що це символічно, бо академік, лауреат Нобелівської премії Андрій Сахаров також був біля витоків організації «Меморіал».

«Сахаров дожив до початку змін у Центрально-Східній Європі, – зазначив Єжи Бузек. – Він бачив падіння Берлінського муру й дочекався приходу свободи, за яку боровся. Віримо, що захисники прав людини у Росії також дочекаються приходу правдивої й тривалої волі. Такої ж, якою ми всі наразі тішимося у Євросоюзі. Того ж бажаємо сьогодні всім російським громадянам».

«ЄС безнадійно розводить руками, коли йдеться про права людини в Росії»

Тим часом, активісти «Меморіалу» скористалися трибуною Європарламенту, щоб висловити своє бачення ситуації із правами людини у Росії.

«Цілі державної політики Росії далі визначаються незалежно від думки та інтересів громадян, – заявив російський правозахисник Сергій Ковальов. – З цим пов’язане встановлення режиму імітованої демократії. Причому, імітують всі інститути сучаної демократії. І багатопартійну систему, і парламентські вибори, і незалежні суди й телебачення, і таке інше. Подібна ситуація, що називалася «соціалістичною демократією», існувала і при Сталіні».

Сергій Ковальов, виступаючи перед євродепутатами, також висловив занепокоєння безкарністю порушників людських прав у Росії та перебігом російсько-європейського діалогу, що стосується цих порушень.

«Фактично все зводиться до того, що Євросоюз раз на півроку проводить консультації із Росією на цю тематику, – зауважує представник російського правозахисного товариства «Меморіал». – Як цю можливість використовують? Чиновники ненайвищого рівня зустрічаються за зачиненими дверима. Європа запитує про Чечню. Росія відповідає питаннями про Естонію чи Латвію. А далі розходяться ще на півроку».

Сергій Ковальов додає, що після цих консультацій європейська співдружність, зазвичай, безнадійно розводить руками, мовляв: «А що ми можемо вдіяти»?

«Меморіал» поновлює роботу в Чечні

Згадали на врученні премії й про тисячі зниклих людей у Чечні та про розправи над правозахисниками, адвокатами й журналістами у Російській Федерації. Активістка «Меморіалу» Наталя Естемірова загинула цього року після серії розслідувань убивств, тортур і зникнення людей у Чеченській Республіці. Після цього діяльність товариства «Меморіал» на території Північного Кавказу була припинена. На церемонії вручення премії Сахарова, що проходила у Страсбурзі, представник організації Олег Орлов заявив, що робота «Меморалу» в цьому регіоні нині поновлюється у повному обсязі.

Благодійне правозахисне товариство «Меморіал» існує вже понад 20 років. Її першим головою був всесвітньовідомий правозахисник, учений Андрій Сахаров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG