Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина бореться з кризою зменшенням рівня податків


(архівне фото)
(архівне фото)

Німеччина – Консервативно-ліберальна коаліція в Німеччині виконала свою першу обіцянку. Йдеться про досить суперечливу в часи величезного дефіциту бюджету справу – зниження податків. Саме такий захід є головним у так званій програмі прискорення економічного розвитку, за яку в п’ятницю проголосував Бундесрат – представництво федеральних земель.

Починаючи від першого січня, в Німеччині стають чинними нові податкові правила, які розвантажать платників податків на 8 з половиною мільярдів євро. У майбутньому менше доведеться платити родинам із дітьми, підприємцям, власникам готелів, а також кожному, хто отримав спадок.

На захист нових податкових правил у Бундесраті виступив прем’єр-міністр федеральної землі Гессен, християнський демократ Роланд Кох. «Це сигнал для економіки, сигнал про те, що політика зрозуміла необхідність усунення непотрібних навантажень і бюрократичних перепон. А це призведе до прискорення темпів економічного розвитку», – вважає він.

Кох висловив сподівання, що послаблення податкового тиску розв’яже фірмам руки для інвестицій, які є вкрай важливими в часи кризи.

Перший серйозний успіх коаліції

Ухвалення закону оглядачі розцінили як перший великий успіх «чорно-жовтої» коаліції. Адже за запропоноване зменшення рівня податків проголосували всі федеральні землі, на чолі яких стоять консервативно-ліберальні або консервативні уряди.

Хоча й серед них були критики, оскільки половина всього фінансування таких податкових подарунків ляже на плачі федеральних земель. Їхні скарбниці загалом недоотримають наступного року чотири мільярди євро.

Проти так званого «пакету прискорення економічного розвитку» виступили соціал-демократичні земельні уряди.

Критика з боку соціал-демократів

Виступаючи в Бундесраті, керівник кабінету міністрів федеральної землі Рейнланд-Пфальц Курт Бек висловив сумнів, що запропоновані заходи справді сприятимуть економічному піднесенню. На його думку, це, швидше, призведе до додаткового фінансового навантаження на земельні скарбниці й розвитку бюрократії.

Представники федерального уряду, однак, не погоджуються з такими зауваженнями. Вони звертають увагу на те, що в обмін на зменшення доходів від податків землі отримають часткову фінансову компенсацію з федерального бюджету.

Уряд на чолі з Анґелою Меркель обіцяє надати, наприклад, додаткові кошти на освіту. При цьому освіта – це, власне, справа федеральних земель.

Рекордна заборгованість

Відповідаючи на критику соціал-демократів, Роланд Кох нагадав: «Ви знаєте, колего Бек, що це була мільярдна обіцянка, рішення, яке федеральному міністрові фінансів далося нелегко. На цьому тлі слід визнати, що зараз важко всім і кожен повинен зробити свій внесок у поліпшення становища».

Критики виступають проти зниження рівня податків ще й через величезну державну заборгованість. Наступного року «чорно-жовтий» кабінет міністрів має намір взяти рекордну суму грошей у борг – близько ста мільярдів євро.

Як пояснив федеральний міністр фінансів Вольфґанґ Шойбле, заощадження фінансових засобів у часи економічної кризи може призвести до ще більшого загострення ситуації. За словами міністра, така фінансова картина є віддзеркаленням найсуворішої в історії ФРН економічної кризи.

Питання, як за все це доведеться розплачуватися, Шойбле поки що залишив без відповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG