Доступність посилання

ТОП новини

2010-й – рік перманентних виборів?


Київ – Цього разу передноворічні прогнози політичного розвитку є надзвичайно короткими. Адже розвиток подій значною мірою залежатиме від того, якими будуть результати президентських виборів. І навіть результати першого туру, що відбудеться 17 січня, дозволять політикам і політологам більш упевнено говорити про перспективи.

До виборів сюрпризів та несподіванок у президентських перегонах статися не повинно. За даними соціологів, залишаються два претенденти на вихід у другий тур: чинний прем’єр Юлія Тимошенко та екс-прем’єр Віктор Янукович.

На думку політологів, після першого туру розпочнуться інтенсивні переговори між кандидатами. Ті, хто вийшов у другий тур, почнуть домовлятися про підтримку з тими, хто потрапив до першої п’ятірки. За певних умов (скажімо, якщо розрив між першим і другим місцем буде незначним), той, хто посяде третє місце, матиме підстави на переговорах навіть диктувати свої умови.

Чинний Президент Віктор Ющенко неодноразово висловлював упевненість у тому, що після виборів Партія регіонів та БЮТ повернуться до ідеї конституційної реформи. В експертному середовищі вітають домовленості між політиками. Головне, щоб політики домовлялися публічно, а не кулуарно, зазначає політолог Андрій Єрмолаєв.

«Потрібно відновити певні правила спілкування: в парламенті, між Президентом і парламентом, консультації з приводу роботи виконавчої влади, яка, з одного боку, формується спільно Президентом і коаліцією, але з іншого, є досить самостійною структурою», – каже політолог.

Президентські вибори можуть затягтися

Вибори обіцяють бути складними. Адже провідні політичні гравці не змогли внести всі необхідні зміни до виборчого законодавства. Відтак команди кандидатів готуються не лише до виборів, а й до того, що результат виборів може вирішуватися в судах і на вуличних акціях протесту. Щоправда, за умов суспільної апатії й розчарування в політиках, масштаб акцій протесту напряму залежатиме від того, скільки грошей дадуть на їх проведення організатори.

«Без «кешу» майданів уже не буде, – зауважує один із лідерів фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський. – «Кеш» – це готівка, яка дається за участь в акціях».

Найбільшою небезпекою в цій ситуації може стати те, що визначення результатів виборів затягнеться на невизначений час. «Добре, щоб після президентських виборів ще була б президентська влада, – зауважує депутат-нашоукраїнець Олесь Доній, – Нема жодних гарантій, що сторона, яка програє, визнає перемогу опонента. Радий був би помилитися. Але дуже багато перспектив, що в технологічний спосіб або через вуличне протистояння, або через судові позови, ті, хто програють, будуть затягувати час і не визнають перемогу опонента».

Ймовірність парламентських перевиборів є великою у разі перемоги Віктора Януковича. Натомість Юлія Тимошенко налаштована на те, щоб переформатувати чинну Верховну Раду і створити в ній дієздатну більшість.

Президент і прем’єр воюватимуть менше

Є підстави сподіватися, що після виборів буде покладено край протистоянню між Президентом і Прем’єр-міністром. Політолог Андрій Єрмолаєв переконаний, що інтенсивність цього протистояння зумовлена особистим несприйняттям між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко.

«Це не проблема Президента і прем’єра. Це проблема Ющенка і Тимошенко – політиків, які перетворили нас на заручників своїх стосунків і нам невідомих зобов’язань», – каже експерт.

Новий політичний рік розпочнеться після 17 січня, коли стануть відомі результати першого туру президентських виборів. Тоді стане зрозуміло, хто з політиків має перспективу, а кому доведеться прощатися із великою політикою. Утім, більшість експертів збігаються в тому, що наступний рік буде політично насиченим, адже у 2010-му повинні відбутися вибори до місцевих органів влади, а також великою є можливість позачергових парламентських виборів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG