Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини вимагає нового мислення з огляду на кризу


Канцлер Німеччини Анґела Меркель
Канцлер Німеччини Анґела Меркель

Німеччина – Німецькі депутати надолужують те, що вони через економічну кризу не встигли зробити торік. Цього тижня в Бундестазі розпочалися так звані генеральні дебати навколо законопроекту державного бюджету на 2010 рік. У середу з урядовою заявою виступила канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона закликала продемонструвати нове мислення з огляду на економічні й фінансові пертурбації, які заставили здригнутися весь світ.

Зараз найважливіше вміло піднятися з дна, де опинилася економіка країни, зазначає Анґела Меркель. Якщо до 2013 року вдасться повернутися на докризовий рівень, тоді, зауважила канцлер, можна буде говорити, що уряд відмінно справився зі своїми завданнями.

«Мистецтво політики полягає в тому, щоб поєднати економічне зростання й солідне фінансування. В цьому заключається наше завдання. І таку політику здатні проводити тільки ми», – заявила Меркель.

Астрономічна заборгованість

Канцлер виступила на захист, передбаченої в новому законопроекті, державної заборгованості. Тут йдеться про астрономічні цифри. Якщо до кризи планувалося шість мільярдів євро боргів, то тепер планується взяти кредитів на суму у 86 мільярдів євро. Така цифра викликає головний біль і у федерального міністра фінансів, однак, пояснює він, на жаль, за нинішніх умов іншого шляху немає.

«Проект бюджету на 2010 рік є віддзеркаленням фінансової та економічної кризи», – зазначає Вольфґанґ Шойбле. Гроші переважно мають піти на заходи, спрямовані на стабілізацію ринку праці, на соціальну сферу, а також на погашення боргів.

Теоретично опозиція також погоджується з тим, що таких витрат навряд чи можна уникнути. Але не слід забувати, що обговорення проекту бюджету в німецькому Бундестазі традиційно використовується для, так би мовити, генеральної критики діяльності уряду. Не стали винятком і нинішні дебати.

Опозиція заявляє про «тотальний провал»

Лідер фракції соціал-демократів у Бундестазі Франк-Вальтер Штайнмаєр зауважив, що ще ніколи в повоєнній історії Німеччини жоден кабінет міністрів не проводив таку політику, орієнтовану на виконання забаганок лобістів. Маються на увазі плани уряду, попри величезне перенапруження державної скарбниці, зменшити податки для певних груп підприємців, у тому числі й для готельного господарства. «Це не тільки фальшстарт, що я вже говорив на початку правління цього уряду, це тотальний політичний провал на всіх напрямках», – заявив Штайнмаєр.

Німецький уряд відкидає подібні закиди на свою адресу. Зменшення рівня податків сприятиме економічному піднесенню, каже Меркель. До речі, держава в Німеччині не довго демонструватиме свою щедрість. Очікується, що бюджет на наступний рік вміщуватиме радикальні заощадження. В яких сферах доведеться економити найбільше, уряд поки що мовчить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG