Доступність посилання

ТОП новини

Депутати вдарили по пиву


Київ – Верховна Рада обмежила продаж пива і слабоалкогольних напоїв та їх вживання у громадських місцях. Фактично, правила вживання слабоалкогольних напоїв прирівняли до міцного алкоголю. Натомість громадські експерти вважають, що цей закон радше є ідеологічним і в подальшому має бути наповнений реальним змістом.

Минулого року розгляд законопроекту про обмеження споживання й продажу слабоалкогольних напоїв кілька разів переносився. Тепер один із ініціаторів ухвалення цього рішення, віце-спікер Микола Томенко зауважив, що закон в результаті вийшов дуже поміркованим і компромісним.

«Ми врегулювали дуже делікатним шляхом – разом із пивниками, з іншими алкогольними компаніями – для того, щоб ми в 2010 році могли сказати, що горілка, перемішана з томатним соком, – це алкогольний напій. Бо ми така делікатна країна, що досі, якщо до горілки додати 10 грамів соку, кажемо, що це лимонад», – заявив Микола Томенко.

Натомість народний депутат Ярослав Джоджик відстоював протилежну точку зору. «Жоден раз не було проведено дійсно кваліфікованого обговорення цього питання, – зазначив він. – І не зафіксовано такий факт, що по споживанню пива Україна належить до аутсайдерів. А по споживанню міцного алкоголю ми попереду всієї Європи».

Відтепер, що пиво – що горілка

У підсумку, закон про обмеження вживання слабоалкогольних напоїв набрав 359 депутатських голосів за необхідного мінімуму в 226 голосів. Тепер споживання пива та інших слабоалкогольних напоїв обмежується так само, як і споживання міцних алкогольних напоїв. Зокрема, Верховна Рада заборонила пити пиво в громадському транспорті, на зупинках та на дитячих майданчиках, у закладах охорони здоров'я; в навчальних та освітньо-виховних закладах.

Також запровадили обмеження в правилах продажу слабоалкогольних напоїв. А органи місцевого самоврядування відтепер можуть забороняти продаж слабоалкогольних напоїв під час масових заходів.

Пластикові послаблення

Натомість активісти громадських організацій, які виступають за обмеження у правилах продажу алкоголю, вважають ухвалений закон неефективним. Керівник Форуму порятунку Києва Віталій Черняхівський також вважає, що через зусилля лобістів закон ухвалили зі значним зволіканням. «Після першого читання тільки через 10 місяців вдалося його поставити до парламентського порядку денного», – зауважує він.

За словами Віталія Черняхівського, в законі є винятки, які значною мірою нівелюють ефект від його запровадження. Насамперед, ідеться про послаблення, які передбачені для пива у пластиковій тарі. «Ну, це взагалі знущання!, – обурюється керівник «Форуму порятунку Києва». А яка різниця, з якої тари людина нап’ється?!».

Тому цей закон антиалкогольні активісти вважають радше ідеологічним. Адже ним нарешті офіційно визнається, що пиво – це алкоголь.

Тепер упродовж 15 днів Президент має або підписати закон, або накласти на нього вето.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG