Доступність посилання

ТОП новини

Хто і що обмежує експорт українського зерна


Київ – Цієї весни Україна зменшує експерт зерна, хоча й має його надлишки на внутрішньому ринку. Трейдери та аграрії пояснюють цю проблему дуже великим обсягом неповерненого ПДВ, і браком обігових коштів у галузі. Більшість фахівців сходяться на думці, що потрібно терміново стимулювати експорт, аби продати залишок минулорічного врожаю за кордон.

У лютому-березні Україна експортувала удвічі менше зерна, аніж восени минулого року. В найближчі місяці експорт зменшиться ще удвічі, до 700 тисяч тонн – такими є дані Української аграрної конфедерації. Тим часом із 31 мільярда гривень неповерненого податку на додану вартість щонайменше 8 мільярдів припадає на аграрний сектор, повідомив під час останньої урядової наради заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Чекашкін.

Саме ці борги підвищують собівартість українського зерна і знищують експорт, стверджує генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

«Падає експорт у березні, у квітні. За 12 днів – експортовано лише 280 тисяч тонн. Це те, про що ми говорили: вимивання обігових коштів призведе до різкого падіння експорту, в той час, коли на внутрішньому ринку рекордні залишки зерна, яких треба позбутися, – нагадує Сергій Стоянов. – Заборгованість держави перед зернотрейдерами набагато вища, аніж перед металургами, а це свідчить про порушення закону, про те, що ПДВ повертали вибірково».

Сергій Стоянов повідомив, що питання повернення ПДВ обговорювали на урядовій нараді в понеділок. У Кабміні мають намір відшкодувати цей податок державними облігаціями, за якими уряд сплачуватиме відсотки упродовж п’яти років, розповів Стоянов.

Облігації в обмін на ПДВ галузь не стимулюватиме – фермери

Проте самі аграрії – проти такого повороту подій. Повернення заборгованості через облігації проблеми не вирішить, каже віце-президент Асоціації фермерів України Віталій Львов.

«Думаю, що майже сто відсотків аграріїв це сприймають негативно. Такий крок може призвести до того, що Україна зменшить експорт, а відтак ціна зерна на внутрішньому ринку знизиться, і негативно вплине на економіку», – зауважує президент Асоціації фермерів.

До того ж, додає Віталій Львов, борги із податку на додану вартість – не єдина причина зменшення експорту українського зерна. Серед інших чинників він називає зниження цін на зовнішніх ринках, і очікування, що наступний врожай буде меншим – через те, що в окремих регіонах загинуло до 40 відсотків озимини.

Україна оподатковує не те, що треба, але інакше не вміє – експерти

Загалом у світі податок на додану вартість запроваджують, коли треба обмежити виробництво. Проте в Україні, яка нині потребує економічного росту, він залишається одним із основних податків, а це може мати згубні наслідки, говорить віце-президент української зернової асоціації Микола Горбачов.

«Ми давно пропонуємо взагалі скасувати ПДВ. Замінити його зрозумілими податками на експорт, на імпорт, на конкретні речі, які держава хоче обмежувати. Якщо ж ПДВ і далі стримуватиме виробництво, ми не матимемо бодай невеликого економічного зростання. Ми матимемо Україну, яка боротиметься за життя, і падатиме у прірву», – наголошує Микола Горбачов.

Скасувати ПДВ найближчим часом нереально, адже це спорожнить державний бюджет, говорить експерт Українського клубу аграрного бізнесу Віталій Лапа. Але, якщо держава поверне аграрному секторові борг із цього податку, це на думку експерта, стимулюватиме експорт, і сприятиме надходженню коштів до фермерів, яким вони зараз вкрай потрібні для проведення весняно-польових робіт.

Зерновий баласт – чи золотий запас?

Загалом експерти стверджують, що нині в Україні знаходяться понад 8 мільйонів тон надлишкових запасів зерна, яке можна спрямувати на експорт.

Частина фахівців вважають, що експортом може займатися безпосередньо уряд, який контролює частину зернових запасів, і що це дасть змогу продати його якнайвигідніше. До прикладу, Японія нині купує українське зерно удвічі-тричі дорожче за його собівартість, але через відсутність прямих угод із Україною прибуток від цього отримують держави-посередники.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG