Доступність посилання

ТОП новини

Хто підштовхує опозицію до вуличних протестів? Кому в Україні вигідні погані дороги? Чому суди перестають бути гілкою влади? (Огляд преси)


Київ – Обраний 2003 року курс України на членство в НАТО є, на думку експертів газети «День», єдиним можливим варіантом, який справді надасть безпеку країні, збереже її територіальну цілісність та суверенітет. А низький рівень підтримки українським населенням вступу до Альянсу видання пояснює тим, що влада фактично не змогла і не зуміла пояснити громадянам, чому саме такий курс є найприйнятнішим для країни. Окрім того, в Україні ще живучі радянські стереотипи про ворожість НАТО. Це добре розуміють у Партії регіонів, яка скористалася необізнаністю і страхами пересічних українців, щоб прийти до влади. Але якщо нинішнє керівництво хоче вести український народ до Європи, то має подолати ці стереотипи, переконані журналісти. Заголовок статті «Формула української безпеки».

Після формування нової коаліції про свої законні права заявила і нова опозиція, яка нині вимагає узаконеного права на керування, зокрема, деякими парламентськими комітетами. При цьому опозиціонери, зокрема, БЮТівці закликають владу усвідомити, що, вишукуючи юридичні зачіпки, які дозволять ухилитися від виконання деяких регламентних норм, вона власними руками виштовхує опозицію на вулицю – влаштовувати пікети та ставити намети. Можливо тому, припускає кореспондент газети «Голос України», урядовці нещодавно доручили столичній владі «вжити заходів… на випередження та не допустити проведення протестів біля приміщень адміністрації Президента та Кабміну».

Українські дорожники навмисне псують дороги, щоб отримувати стабільний прибуток. Як зізналися чиновники журналістам газети «Нова», робити якісні дороги їм невигідно. Адже щороку можна «закатувати» в асфальт мільйони доларів. І що найцікавіше – здійснюється це практично без порушення чинних стандартів будівництва дорожнього покриття. Тож що виходить? Чим гірші дороги, тим багатші чиновники? – запитує видання. Про механізми заробітку на дорогах розповідається в статті «Як закопують мільйони в асфальт».

Масштабні зміни очікуються незабаром у законах про судоустрій і про статус суддів. Щоправда, як пишуть «Економическіє ізвєстія», з приходом нової влади судова реформа як кулуарний перерозподіл сфер впливу в значній мірі відбулася. Відтак журналісти не вважають роботу судової системи незалежною. Стаття називається «Суди перестають бути гілкою влади».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG