Доступність посилання

ТОП новини

В Україні з’явиться своя копія Туринської плащаниці


Туринська плащаниця
Туринська плащаниця

Дніпропетровськ – Сьогодні у Дніпропетровську розпочнеться друк копії Туринської плащаниці. Це буде шоста копія християнської святині в світі, зроблена в повний розмір, і перша в Україні. Для виготовлення її використають найновіші цифрові технології. Творці кажуть: створення копії плащаниці потрібне не для збільшення потоку релігійних туристів до Дніпропетровська, а для гуртування християн різних конфесій.

Туринська плащаниця – унікальна святиня християнського світу. Це відріз тканини, в який, як вважається, було загорнуте тіло Христа після його розп’яття.

Оригінал зберігається в Туринському кафедральному соборі в Італії. Тепер копія святині з’явиться в Україні.

Друкові копії плащаниці передувала двомісячна складна підготовча робота. Над проектом працювали вчені, священики, майстри друку. Науковці, які займаються вивченням оригіналу святині, передали до Дніпропетровська цифрові файли з зображенням, друкарі працювали над макетами.

Друк у 12 шарів плюс штучне зістарювання полотна

Дніпропетровська копія буде єдиною в світі копією плащаниці, виконаною методом шовкотрафаретного друку. Він передає майже всі відтінки кольорів і дає максимальну точність зображення. Цей метод використовують для створення копій творів мистецтва, ікон.

Інші копії плащаниці свого часу виготовляли традиційним поліграфічним способом із нанесенням фарби на тканину в один шар. Для цієї копії використають двосторонній друк з нанесенням фарби у 12 проходів, з розбивкою на відтінки з найдрібнішими деталями.

Формат тканини теж взяли відповідний оригіналові – 440 на110 см. До того ж застосують технологію штучного зістарювання полотна, щоб воно нагадувало тканину I століття.

Один із ініціаторів проекту, настоятель православного храму у Дніпропетровську отець Микола Несправа каже: копія буде максимально наближена до оригіналу.

«Вчені вивчають плащаницю і все більше дивуються і вражаються тим, що відтворити її в повній мірі, скопіювати неможливо», – каже він.

До копії святині зможуть доторкнутись віряни різних конфесій

Копію Туринської плащаниці планують виготовити до Трійці. Де зберігатиметься реліквія, поки не відомо. Ймовірно, у Києві, щоб до неї могли доторкнутись всі охочі віряни.

Оригінал же плащаниці цими днями виставляють в Італії. Вона буде відкритою для прочан упродовж кількох тижнів, але далеко не всі охочі українці мають можливість поїхати й побачити.

«Україна є однією з найбільших християнських країн Європи, але досі не мала копії святині. Тому й була продумана ця програма – щоб православні, римо-католики, греко-католики, люди інших конфесій з усієї України змогли долучитись до цього унікального явища», – каже отець Микола Несправа.

Між тим учені досі сперечаються щодо автентичності плащаниці, яка зберігається в Турині. Скептики посилаються на дані вуглецевого аналізу, який посіяв сумніви у приналежності тканини до першого століття нашої ери.

Для християн же всього світу Туринська плащаниця є беззаперечною святинею, доказом земних страждань Христа, «П’ятим Євангелієм». При цьому жодна з християнських Церков офіційно не висловлювалася щодо визнання чи невизнання автентичності плащаниці як святині.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG