Доступність посилання

ТОП новини

Молодих журналістів навчатимуть у нічному ефірі


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Український уряд спільно з Національною телекомпанією створює школу телевізійної майстерності, яка об’єднає провідні виші України. Про це 19 травня в ефірі Першого національного заявив директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф. За задумом авторів проекту, він дасть змогу талановитим студентам реалізувати свої творчі задуми в нічному телеефірі. Проте частина освітян та експертів вбачають у школі телевізійної майстерності не так навчальний проект, як чергову спробу заробити популярність на творчості молоді.

Цього літа Перший національний телеканал розпочинає нічне мовлення, сюжети до якого готуватимуть виключно студенти. Із пів на другу до пів на третю ночі молодь зможе реалізувати свої творчі задуми у серії коротких сюжетів, а журналісти телеканалу їм у цьому допомагатимуть. Ефір по черзі отримують студенти кожного вишу-учасника.

Найкращі сюжети стануть темою окремих програм. Так виглядатиме школа телевізійної майстерності «Телеакадемія», про створення якої заявили 19 травня керівники Національної телекомпанії, провідних вишів та Кабінету Міністрів.

Про подробиці проекту розповів головний продюсер телекомпанії Олексій Семенов. «Як це буде: візьмемо телеведучу, наприклад, Аллу Мазур, вона йде до університету і працює зі студентами, які збирають відеоматеріал. Це може бути любительська зйомка, головне, щоб вона була цікавою. Студенти роблять із цього короткі сюжети. Із 30 отаких унікальних шматків емоцій і формується кожен ефір. Наприкінці визначатимуть найяскравіший шматок», – пояснює продюсер.

Школа тележурналістики: з урядовою підтримкою, але без цензури?


До створення «Телеакадемії» вже долучилися Національні університети Шевченка, Драгоманова, та Карпенка-Карого, а також Національний університет культури і мистецтв. Вже відомо, що працювати зі студентами та їхніми сюжетами зголосилися такі відомі постаті українського телеекрану, як телеведучий Савік Шустер та актор Богдан Ступка.

Уряд передбачив додаткове фінансування для цього та інших проектів Першого національного, говорить віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко.

«Україна має дуже високий потенціальний рівень у цій сфері, який ніяк не може реалізувати. Тож будемо починати, спираючись на наші світлі голови. Цей проект є частиною стратегії з покращення роботи Першого національного. Перший транш – 8 мільйонів доларів. Потім буде ще більша сума», – обіцяє урядовець.

Генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бекендорф запевняє, що така велика урядова підтримка не зробить «Телеакадемію» залежним та цензурованим проектом.

«У нас цензури немає, – каже він. – Якщо є перевірені факти корупції, щоб не увійти в судову тяганину, вони в ефірі будуть, каже він. Цензура є щодо порнографії, алкоголізму і подібних речей».

Молодіжні телепроекти: розкривають таланти чи знімають вершки?

Схвально оцінюють проект і керівники провідних українських вишів. Ректор національного університету культури Михайло Поплавський висловив переконання, що він надасть студентам і вкрай необхідні практичні навички. І нагоду для творчої самореалізації.

«Гадаю, в кожному виші є невизнані генії. Нарешті вони отримають змогу показати свою геніальність. Адже скромність – це шлях до невідомості й бідності», – зауважив Поплавський.

Втім, такий формат телевізійного проекту дасть змогу не стільки навчати молодь, скільки використовувати її для потреб телеканалу, вважає експерт із молодіжних телепроектів, професор Національного університету театру, кіно і телебачення Юрій Терещенко.

«Здавалося б, цікавий проект, але він містить величезні пастки, – говорить професор. – Це не так практика, як сокодавильниця та полювання за мізками. Я хотів би, щоб телебачення нарешті допомогло талановитим студентам, а не використовувало ті досягнення, які вони здобули в університетах або самотужки».

Проект «Телеакадемія» навчатиме азам телевізійної журналістики не лише студентів відповідного фаху, але й усіх охочих. Перші передачі проекту мають з’явитися у серпні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG