Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я – новий етап Переяславської ради для Росії й України (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує сьогодні про Україну в широкому діапазоні: від вимикання електроенергії у центрі Києва до ймовірних нових глобальних оборудок Януковича й Медведєва. Деякі аналітики прогнозують погане майбутнє для ЄС і посилаються не лише на вчорашній обвал на біржах, включно з рекордним на українських, які не витримують непевності у стосунках України з МВФ та бюджетних незгод Києва.

Ми вже звертали увагу на публікації в пресі про ймовірну секретну угоду російського президента Медведєва і його українського візаві Януковича щодоможливого включення у найближчому майбутньому Придністров’я до складу України і відновлення Москвою повного контролю над Молдовою. Щойно іспанський англомовний часопис Eurasia Review оприлюднив розлогий матеріал на цю тему відомого знавця Росії і Східної Європи Пола Ґобла, який запитує, чи дійсно Медведєв та Янукович підписали таку угоду і звертає увагу на те, як два роки тому Москва дійсно запропонувала тоді ще Президенту Ющенку: забирайте собі Придністров’я, а нам віддайте Молдавію. Але Ющенко тоді відкинув цей обмін, зауважує Ґобл. Аналітик також наголошує, що така інформація, її витік з адміністрації Януковича викликала в Кишиневі «ефект вибуху бомби»... Ґобл також зазначає, що чекати, чи ця інформація правдива, залишилося недовго, бо нібито вже до кінця цього року запланований придністровський референдум із приводу перетворення повстанського регіону в автономію в складі України. Аналітик наводить також реакцію румунського президента Басеску, який заявив: «Якщо у Києва є претензії з приводу повернення Придністров’я Україні, то при цьому не варто забувати про повернення Кишиневу Південної Бесарабії та Північної Буковини – територій, котрі колишня радянська Україна отримала після Другої світової війни».

На думку Ґобла, реальність таких кроків Москви і Києва буде мати ланцюгову реакцію для Європи. Офіс Януковича з усіх сил заперечує існування подібної секретної угоди. Однак, на думку навіть російських експертів, ці заперечення непереконливі. Пол Ґобл також звертає увагу на те, що українські депутати у Верховній Раді вже придумали нове гасло: «Придністров’я – перший етап нової Переяславської ради».

У Грузії, IMEDI TV, вважають угоду Росії й України про будівництво 5-кілометрового моста з Краснодарського краю через Керченську протоку до Криму новим своєрідним аналогом Рокського тунелю, через який Росія вторглася війною до Грузії у 2008 році. І російські депутати Думи не заперечують цього, не кажучи вже про прямолінійного Затуліна. Незалежний експерт, наприклад, попереджає, що «з моменту експлуатації мосту Крим буде де-юре українським, а де-факто – російським... Москва використає новий міст для дестабілізації ситуації в регіоні і фактичного приєднання півострова до Росії».

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, як проблеми іспанського банківського сектору вдарили у вівторок по низці європейських бірж і призвели до найболючішого за вісім місяців спаду. Газета вважає, що це один із проявів поширення «єврозонової боргової кризи». Українські біржі втратили за один день річний прибуток і, на думку аналітиків, це прояви невпевненості у стосунках України з МВФ та боргових і бюджетних проблем, яким влада Януковича не може дати раду.

Чеська «Днес» інформує, що українська столиця боргує енергетикам мільярд гривень і «Київенерго» намагається боротися з можливим відімкненням енергії у місті. «Київ зануриться у пітьму», – зауважує чеське видання і наголошує, що «керівництво столиці України не боїться погроз енергетиків і все звалює на економічну кризу».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG