Доступність посилання

ТОП новини

«Дітки з коробки»


Прага – Сьогодні виповнюється 5 років відтоді, як у Чехії з’явився перший «бейбі-бокс». За цей час ці «коробки для немовлят» врятували 31 життя. Нині в Чехії є 36 місць, де батьки можуть залишити своє небажане дитя, щоб про нього подбали інші люди.

Із проблемою небажаних дітей людство стикається протягом всього свого існування. Дітей підкидали до будинків багатих, до церкви, це в кращому випадку, в гіршому – викидали на смітник живцем чи вбивали.

Ідея створення спеціального безпечного місця біля пологового будинку, де батьки могли б залишити свою небажану дитину, з’явилася в Чехії п’ять років тому. Ці коробки мають підігрів та отвір для повітря, а також спеціальний дзвоник, який дає сигнал медсестрі, якщо всередині коробки з’явилося немовлятко.

Хоча «бейбі-бокси» вже існували в сусідніх Австрії, Швейцарії та Німеччині, в Чехії це зустріло чималий спротив. Але згодом чехи підтримали таку ідею, бо побачили в ній порятунок для полишених дітей.

Про один із типових випадків розповів організатор цього проекту Людвік Гесс: «Два чи три роки тому, не пам’ятаю точно, доктор Новак, який чергував у той день, курячи сигарету на ґанку клініки, побачив, як на велосипеді під’їхав молодий чоловік із великою торбою. За хвилину він почув сигнал із «бейбі-боксу». Доктор Новак кинувся до коробки і побачив там новонароджену дитину, і як чоловік від’їжджав на своєму велосипеді».

«Дітки з коробки» часто мають українських мам?

Так вдалося знайти нові родини для понад 30 маленьких чехів. І не лише чехів. Інформація, що докладається до «бейбі-боксів», друкується чеською, польською та українською мовами. Це тому, говорить Людкік Гесс, що багато зі врятованих дітей насправді мають українських мам, які з різних причин не можуть повернутися з дітьми додому.

«Ми так здогадуємося, інколи ми майже впевнені в цьому. Наприклад, зараз ми маємо в клініці українську заробітчанку з дитиною. Вона є в жахливій ситуації. Ці жінки не можуть повернутися додому з цими дітьми, бо вдома вони мають чоловіків і родини. Я маю інформацію, і можу це підтвердити, але не можу довести», – зауважує Людвік Гесс.

Хоча утримання «бейбі-боксу» справа недешева, до спонсорства цього проекту підключилися десятки банків, компаній, міських громад та приватних осіб.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG