Доступність посилання

ТОП новини

Янукович шукає вигоди в ЄврАзЕС


Прес-конференція за результатами саміту ЄврАзЕС. Астана, Казахстан, 5 червня 2010 року
Прес-конференція за результатами саміту ЄврАзЕС. Астана, Казахстан, 5 червня 2010 року

Прага – 5-6 липня в казахській столиці Астана проходить саміт країн Євразійського економічного співтовариства за участі його членів – Росії, Казахстану, Білорусі, Таджикистану і Киргизстану. А в якості спостерігачів на саміті присутні президенти України і Вірменії. У Києві кажуть, що Віктора Януковича покликало у дорогу до Астани бажання поспілкуватися з учасниками саміту з енергетичних питань. У рамках цього саміту пройде зустріч членів Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану, до якого Москва кличе й Україну.

Вже на початку саміту ЄврАзЕС президент Росії Дмитро Медведєв заявив про вступ у дію кодексу Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану, за яким гарантується єдине митне регулювання на територіях країн-учасниць митного союзу. Хоча учасники цього об’єднання не приховують, що є ще чимало проблем, включно з неврегульованими митними зборами з низки товарів і послуг, новий митний кодекс трьох країн починає діяти з 6 липня цього року.

Таджикистан і Киргизстан заявляють про ймовірність приєднання до нового митного союзу країн ЄврАзЕС. Москва ще під час першого візиту Президента України до російської столиці посилено агітувала Київ приєднуватися до нового Митного союзу, але у Києві заявляли, що такий крок ще не на часі і що цьому «заважають» зобов’язання України перед Світового організацією торгівлі.

Експерти не виключають певних проблем для учасників нового митного союзу при вступі до СОТ. Із цього приводу Толґанай Умбеталієва, директор Центрально-азійського фонду розвитку демократії з Алмати, у розмові з Радіо Свобода зауважила: «Як я зрозуміла, в усіх трьох членів Митного союзу існує своя позиція щодо вступу до СОТ. Ми пам’ятаємо, що Дмитро Медведєв вже казав, що все залежить від швидкості просування. Якщо розвиток Митного союзу піде скоріше, аніж вступ до СОТ, то Росія вибирає Митний союз. Але мені здається що великою перешкодою Митний союз не буде, хоча, звичайно, низка країн СОТ вже заявили, що Митний союз трьох республік буде перешкодою для них при вступі до СОТ».

Україна між ЄС, СОТ і Митним союзом ЄврАзЕС

Нещодавно, під час щорічної конференції інвесторів у Москві, віце-прем’єр українського уряду Сергій Тігіпко заявив, що Москва і Київ повернуться до питання Митного союзу після вступу Росії до СОТ.

«Росія й Україна повернуться до питання Митного союзу відразу ж після того, як Росія вступить до СОТ і як Україна отримає угоду про асоціацію (з ЄС)», – сказав тоді Тігіпко.

Більша ясність щодо асоціації й зони вільної торгівлі з ЄС для України може наступити у жовтні цього року. Але, в разі невиконання Києвом низки вимог Брюсселя підписання цих угод ЄС з Києвом може бути відкладене на невизначений термін, про що вже не раз заявляли у Брюсселі.

Тим часом, низка західних експертів заявляють сьогодні, що Україна швидкими кроками прямує на Схід (до Росії) та віддаляється від Європи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG