Доступність посилання

ТОП новини

«Бензинова проба». 35 відсотків А-95-го бензину в Україні є неякісними


Третина бензину на українських автозаправних станціях є неякісною. Це показала перевірка, здійснена фахівцями Інституту споживчих експертиз. Вони зібрали проби найпопулярнішого А-95-ого бензину на двохстах заправках різних регіонів України та дослідили їх у лабораторії.

Бензин перевірили в Києві, Київській, Вінницькій, Харківській, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Найгірша якість бензину виявлена у Вінницькій області, а найкраща – в Одеській.

Стандарти якості


В Україні є чинними два стандарти якості бензину. Старий, 2001 року, «Бензини автомобільні» і новий, 2007-го року, «Бензини автомобільні підвищеної якості». Якщо пальне відповідає останньому, це означає, що воно вкладається також і в норми європейського стандарту Євро 4.

Однак, значна частка бензину на українських АЗС не відповідає навіть нормам старого стандарту. Про такі результати перевірки розповів Юрій Чорнобривець, директор Інституту споживчих експертиз, який і проводив дослідження. «На даний момент ми опрацювали двісті АЗС – це сім областей України, але продовжуємо працювати. Уже за цими результатами видно тенденцію. Ситуація є такою: 49% бензину на українських АЗС відповідають нормативам старого Державного стандарту 2001-го року для бензину українського виробництва. Близько 35 % - пальне, що якісним назвати не можна. І лише 17 відсотків – пальне імпортного виробництва, що відповідає нормативам Євро-4 та Євро-5», - сказав Чорнобривець.

До речі, європейські автомобільні концерни випускають нові машини з урахуванням європейських вимог до якості бензину. Їздити на сучасних іномарках в Україні та заправлятися пальним, що відповідає лише старим стандартам, означає нищити мотор. Щоправда, додаток у назві «ЄВРО» на заправках також не завжди гарантує, що в бак заллють пальне гідної якості, зауважують фахівці.

Заправляти авто неякісним бензином – це все одно, що постійно харчуватися у фаст-фудах. Для людини такий раціон може закінчитися виразкою та іншими недугами, а для машини – заміною двигуна. Така процедура може коштувати приблизно третину від всієї вартості машини, говорить гонщик та телеведучий Олексій Мочанов. «Двигуни внутрішнього згорання працюють за таким принципом: суміш повітря із бензином потрапляє до циліндра, запалюється і завдяки вибуху штовхає поршень вниз. Якщо бензин неякісний, якщо в ньому є, наприклад, вода, то у підсумку це призведе до руйнації поршня. І ремонт дорогої машини може потягнути на 5-7 тисяч американських доларів. Або доведеться купувати новий двигун. В автомобілях, які коштують 40-50-60 тисяч,це може потягнути на 15-20 тисяч», - наголошує він. Тому слід знати перші симптоми, за якими можна зрозуміти, що в баку неякісне пальне. Найбільш поширеною ознакою неякісного бензину є так званий детонаційний стукіт, незвичайна вібрація, нерівна робота двигуна. Також, за словами Олексія Мочанова, у водія може скластися враження, що машина захлинається, коли починає розганятися.

Внутрішній контроль на мережевих АЗС


Щоб зменшити ризик заправки неякісним бензином, варто обирати АЗС мереж, а не одиночні автозаправні станції, радить директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець. Адже найбрутальніші порушення відбуваються на поодиноких заправках, запевняє він. «Більше порушень не на мережевих заправках, де присутній певний внутрішній контроль, а саме на поодиноких. На одній із таких АЗС з голосною назвою ми виявили у бензині бензол. За українським стандартами, його має бути не більше п’яти відсотків. І це багато, адже за європейськими стандартами норма не більше одного відсотка. І на цій заправці ми виявили 60 відсотків бензолу. Уявіть собі – ви приїжджаєте, заправляєтесь, проїжджаєте сто кілометрів– і все: у вас відмовляє паливна система, треба міняти свічі, промивати бак і так далі. Тобто, це катастрофа, це дуже дорого обходиться у ремонті. І це всього лише одна заправка».

Як запевнив Олексій Правдивий, співробітник однієї із мереж АЗС в Україні, на її заправках ретельно контролюють якість бензину. І головне, на цій мережі дотримуються замкнутого циклу реалізації пального. «Це дуже важливий момент. Ми не маємо своєї нафти і своїх переробних заводів. Ми посередники: купуємо великим оптом, а продаємо вроздріб. У нас замкнутий цикл: отримали велику партію бензину і, звичайно, перевірили. (Це можна зробити в одній із двох лабораторій – більше їх немає в Україні). Переконались, що все гаразд, злили на наші нафтобази. На наших бензовозах залили на наші ж станції. І продали вроздріб. Ми цей ланцюжок ніде не губимо. Тому можемо в нашій мережі відповідати за якість», - запевнив Правдивий.

Державні перевірки бензину в Україні не проводять


Якість пального на українських АЗС з боку держави має контролювати Держспоживстандарт. Але його останнім часом майже не фінансують, зауважує експерт Геннадій Рябцев. Тому і минулого, і нинішнього року лабораторні дослідження якості палива на АЗС не здійснювали. «Оскільки відповідно до законодавства лише Держспоживстандарт може виконувати перевірки (і лише за бюджетний кошт), то проблема якості звичайно виникає. Якщо існує контроль, то ці трейдери, які реалізують на своїх АЗС неякісне паливо, штрафуються. Штрафуються досить серйозно, але не настільки, щоб позбавити їх права продажу неякісного палива в майбутньому».

У сусідній Польщі якість пального контролює Управління охорони споживача. Відстежують увесь цикл – від виробника до заправки. За даними цього Управління, останніми роками якість бензину на польських АЗС поліпшилася. Торік лише 3 відсотки досліджуваних зразків не відповідали нормам якості. Це на 25 відсотків менше, ніж у позаминулому. Заправки для контролю обирають двома способами: за скаргами та за жеребкуванням.
За виробництво пального поганої якості, чи його продаж, у Польщі карають великими штрафами або ж ув’язненням. Максимальний штраф – мільйон злотих, це приблизно 250 тисяч євро. А терміни ув’язнення від 3 місяців до 5 років.

В Україні також слід відновити державні перевірки бензину й підвищити відповідальність за реалізацію неякісного пального, переконують експерти. А також скористатися досвідом Польщі, де на офіційних державних сайтах публікуються переліки АЗС, де були знайдені порушення і неякісний бензин. В Україні такі списки є лише на Інтернет-сайтах громадських організацій.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG