Доступність посилання

ТОП новини

Перше робоче місце: як державі заохотити працедавців?


Київ – Для забезпечення випускників українських вишів першим робочим місцем у Партії регіонів пропонують надавати пільги роботодавцю. Про це йдеться у відповідному законопроекті, представленому на громадське обговорення. Розробники переконані: якщо заохотити роботодавця, кожен випускник отримає роботу.

Розробники Закону України «Про гарантоване забезпечення молоді першим робочим місцем» ініціюють надання пільг роботодавцю, який братиме на роботу випускника вишу, а саме – звільнення його від сплати цілого переліку страхових внесків, як-то до Пенсійного фонду чи Фонду обов’язкового державного страхування на випадок безробіття.

«У нас є вже деякі механізми для того, щоб втілювати положення цього законопроекту – наприклад, молодіжні центри зайнятості. Найголовніше в цьому документі – це пільги, які отримає, перш за все, малий бізнес», – говорить один із авторів, народний депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук.

Випускники потребують матеріальної підтримки

На думку начальника відділу професійного розвитку трудового потенціалу Міністерства праці та соціальної політики Ніни Синенко, гарантування першого робочого місця може позбавити молодь мотивації отримувати якісну вищу освіту.

«Чи не вийде так, що ми, збільшуючи кількість пільг для молодих спеціалістів, позбавляємо їх мотивації вчитися? Якщо вони знатимуть, що держава гарантує їм освіту й робоче місце після випуску, то мотивація може суттєво знизитись», – каже Ніна Синенко.

У Державному центрі зайнятості авторам законопроекту пропонують попіклуватися про матеріальне забезпечення випускників вищої школи.

«Існує проблема внутрішньої міграції, коли людина з Волинської, Закарпатської області отримує освіту і готова кудись переїхати і влаштуватися на роботу, але не має такої фінансової можливості. То, можливо, в законопроект потрібно вкласти матеріальну підтримку таких людей, а не лише пільги», – зазначає заступник начальника управління з надання соціальних послуг центру Наталя Шевченко.

В Індонезії заохочують до підприємництва

Для порівняння: у законодавстві Республіки Індонезія немає окремого нормативного акту, де б випускникам вищої школи гарантувалося робоче місце. Проте держава приділяє багато уваги тому, щоб заохотити молодь займатися бізнесом.

«Здійснюється спеціальна підготовка студентів, а також діють кредитні програми. Ми добре розуміємо, що якщо хоча б один студент розпочне свій бізнес, то ймовірно він працевлаштує трьох, а може й п’ятьох своїх колег», – розповідає радник з економічних питань посла Індонезії в Україні І Густі Путу Геде.

У 2009 році направлення на роботу отримали понад 86,5% випускників українських вишів. А цього року у держбюджеті передбачено 10 млн. грн. на надання дотацій роботодавцям, які візьмуть на роботу випускників вищої школи.

У Партії регіонів запропонований законопроект планують винести на розгляд уже в вересні – щойно розпочнеться чергова сесія Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG