Доступність посилання

ТОП новини

Кораблі «Блексіфору» знову у Севастополі


Севастополь, прапори причорноморських країн під час активації «Блексіфор» 2008 року (архівне фото)
Севастополь, прапори причорноморських країн під час активації «Блексіфор» 2008 року (архівне фото)

Сімферополь – У п’ятницю зранку до Севастопольської бухти зайшли кораблі Чорноморського військово-морського з’єднання «Блексіфор», які прибули з румунської Констанци. В українському Севастополі кораблі стоятимуть до 24 серпня, а потім зранку вийдуть до болгарського порту Варна.

П’ять кораблів – український тральник «Черкаси», болгарський тральник «Прибой», російський великий десантний корабель «Ямал», румунський фрегат «Мерешешть» і фрегат «Саліх-реїс» ВМС Туреччини – пришвартувалися до Куриної стінки на Північній стороні Севастопольської бухти.

Ще один учасник «Блексіфор» – грузинський корабель – відсутній, але в об’єднаному штабі цього міжнародного з’єднання працюватиме офіцер ВМС Грузії.

На переході морем до Севастополя кораблі «Блексіфору» провели цілу низку навчань і тренувань. А в Севастополі на моряків чекає широка культурна, спортивна та екскурсійна програма. А на шляху до Варни – знову спільні навчання.

Чорноморська група військово-морського співробітництва «Блексіфор» була створена 2001 року, і до її складу входять кораблі, що представляють військові флоти Болгарії, Грузії, Росії, Румунії, Туреччини та України.

Цілі «Блексіфору» – військово-морська співпраця та обмін досвідом, участь у гуманітарних місіях, боротьба з тероризмом, пошук і порятунок жертв морських катастроф, протимінні операції, дії з захисту природного довкілля.

Двічі на рік відбувається активація групи – збір і переходи кораблів до портів Причорномор’я.

«Блексіфор» не став «Чорноморською гармонією»

5–6 років тому українська і зарубіжна преса багато писала про плани перетворити миротворче з’єднання «Блексіфор» на антитерористичне міжнародне угруповання «Чорноморська гармонія». Командування НАТО розглядало можливість проведення в Чорному морі антитерористичної операції на зразок операції «Активних зусиль», що діє в Середземномор’ї з 2002 року. Для цього велися консультації з країнами Чорноморського басейну.

Проте для реалізації цього проекту під егідою Північноатлантичного союзу необхідний був дозвіл Туреччини на тривале перебування кораблів країн-членів НАТО в Чорному морі. Анкара, попри членство в НАТО, згодна лише на короткотривале і посилається на міжнародну конвенцію Монтре, яка дозволяє лише обмежений в часі і в тоннажі суден захід до Чорного моря військових кораблів країн, що не належать до Причорноморського регіону.

Зрештою, кілька років тому Росі і Туреччина самостійно уклали угоду про проведення власної антитерористичної операції в Чорному морі. Формально вона проводиться, але, на відміну від «Активних зусиль», спільне патрулювання так і не почалося, оскільки, як вважають експерти, для цього немає правових підстав, а в Росії – ще й ресурсів.

Саме тому роль миротворчого з’єднання «Блексіфор», хоч воно і має обмежені функції, залишається значною, й інтерес до нього і країн Причорномор’я, і європейських структур не зникає.

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG