Доступність посилання

ТОП новини

Орденоносні депутати: за заслуги перед народом чи прихильність до влади?


Анастасія Москвичова

Київ – Президент Віктор Янукович нагородив державними відзнаками до Дня незалежності низку українських політиків, зокрема, одного з найвпливовіших регіоналів – Рината Ахметова. Політологи заявляють, що останніми роками почесні звання в Україні дискредитовані, бо часто вони демонструють не так заслуги перед країною, як лояльність до чинної влади.

Депутати від Партії регіонів Ринат Ахметов та Олександр Єфремов, «литвинівець» Ігор Шаров та голова партії «Християнсько-демократичний союз» Володимир Стретович стали кавалерами ордену Ярослава Мудрого. Орден «За заслуги» отримали народні депутати від парламентської коаліції Микола Деркач, Олег Зарубінський, Валерій Бевз та Сергій Гриневецький. Указ про вручення державних відзнак розміщено на сайті голови держави.

Народний депутат Володимир Стретович зазначає, однак, що сподівався отримати цю нагороду ще кілька років тому.

«Це подання Верховної Ради ще 2008 року. І ось через два роки це трапилося, – говорить політик. – Я думаю, це пов’язано з тим, що за статутом ордену Ярослава Мудрого між нагородженнями повинно минути не менше, ніж 5 років. А на той час фактично минуло три роки, оскільки попередню відзнаку V ступеня я отримав у 2005-му».

Державні відзнаки як владний інструмент

Державні нагороди створені для заохочення до партнерства з чинною владою, розповідає Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.

Однак, на думку політолога, не слід розглядати такі відзнаки як щось негативне: нагорода – це всього лише інструмент.

«У будь-якій країні влада роздає сама собі ордени в тій чи іншій мірі: хтось менше, хтось більше. Не потрібно взагалі нагороджувати простих людей за якість трудові подвиги – це радянщина, – говорить Карасьов. – Дайте людям зарплату, комфортне житло, пенсійну систему, якісну освіту і якісну охорону здоров’я. Ось що потрібно людям, а не медалі, які знецінюються, якщо їх роздавати всім підряд, направо і наліво».

Нагороди знецінюються?


В Україні є достойники, які дійсно заслужили ту чи іншу нагороду, але їх мало, зазначає директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. За його словами, через велику кількість державних нагород саме поняття відзнаки втрачає свою цінність. Українці вже сприймають нагороди як певну формальність просування по службі, ознаку лояльності до влади.

«Люди віддалятимуться від влади і розумітимуть, що влада певною мірою є фальшива. Нагород насправді має бути дуже небагато. І даватись вони мають за виняткові заслуги», – вважає Сергій Таран.

На думку політолога, у найближчі 5–7 років ситуація в Україні навряд чи зміниться. Певних зрушень можна дочекатись, тільки якщо зміниться ментальність політиків, впевнений директор Міжнародного інституту демократій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG