Доступність посилання

ТОП новини

Україна дала ключ до нової теорії щодо вимирання динозаврів (європейська преса)


Лондон – У сьогоднішній європейській пресі увагу привертають матеріали про нову теорію щодо зникнення динозаврів, ключ до якої дала знахідка вчених в Україні. Також газети містять публікації про польську незалежну профспілку «Солідарність», яку було засновано 30 років тому, і її роль у падінні комунізму в Східній Європі.

Британський щоденник Daily Telegraph пише сьогодні, що динозаврів на Землі 65 мільйонів років тому ймовірно знищив метеоритний дощ, який тривав тисячі років. До цієї теорії вчених підштовхнула знахідка, зроблена в Україні. «Раніше науковці вважали, що велетенський кратер Чикчулюб у Мексиканській затоці був місцем падіння гігантського метеориту, що знищив доісторичне життя на Землі, – мовиться у статті. – Але відкриття другого місця падіння метеориту в Україні, який упав там на кілька тисяч років раніше,ніж мексиканський метеорит, породило припущення, що динозаврів винищив метеоритний дощ. Болтиський кратер в Україні вперше було знайдено 2002 року. Але тепер учені знайшли друге заглиблення всередині цього кратеру, яке, як вони вважають, утворилося у час падіння Чикчулюбського метеориту. Тож фахівці мають підстави припускати, що метеорити були часткою більшого «метеоритного дощу»... Професор Моніка Ґрейді із британського Відкритого університету вважає, що метеоритний дощ могло спричинити «зіткнення об’єктів недалеко від Землі». Дослідження провела група британських учених на чолі із професором Дейвідом Джоллі з Університету міста Абердіна.

30 років тому польська профспілка змусила комуністичну партію до відступу і цим поклала початок падінню комунізму в підрадянській Європі. Британська газета Independent пише, що спадщину «Солідарності» не можна забувати. «Тридцять років тому звичайні люди кинули виклик збройній диктатурі і перемогли. 31 серпня 1980 року страйкарі на судоверфі імені Леніна у Ґданську змусили комуністичну вдаду Польщі підписати угоду. Вона їм обіцяла, серед багатьох інших речей, дозвіл на вільну і незалежну профспілку, звільнення політичних в’язнів, плюралістичні і нецензуровані ЗМІ і право на страйк... Сьогодні для патріотичних поляків велич «Солідарності» у тому, що вона завдала смертельної рани всій радянській імперії. Революція 1989 року, що знесла комунізм і об’єднала Європу, «почалася у Ґданську»... «Покоління Солідарності» дивиться назад зі змішаними почуттями, але жаль не є одним із них. Якби «Солідарність» не дала мільйонам людей упевненість у тому, що разом вони можуть змінити все, то Польща 2010 року була б більш подібною до України – країною гнітючої прикрості через надії, що не збулися, і брудної політики у верхах. Замість цього, Польща – це стабільна європейська демократія, громадяни котрої часто невдоволені і розлючені, але ніколи не є пасивними».

Мер Москви Юрій Лужков під час візиту до Риги закликав Латвію стати двомовною державою. Щоденник Latvijas Avīze звинувачує його сьогодні у втручанні у виборчу кампанію. «Звичайно, Лужков – це не Путін і не Медведєв, але він один із провідних осіб у кремлівській партії «Єдина Росія», і такі чільні політики не роблять заяв, ретельно не прорахувавши наслідків, – пише газета. – Тут слід згадати, що «Єдина Росія» підписала угоду про співпрацю з партією «Центр злагоди» (російської меншини), котра веде перед в опитуваннях громадської думки. Саме у цьому контексті слід оцінювати слова Лужкова».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG