Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Молдові провалили. Через низьку явку


Під час голосування в день проведення референдуму
Під час голосування в день проведення референдуму

Прага – У неділю в Молдові відбувся референдум із питання зміни статті Конституції на користь обрання президента країни прямим всенародним голосуванням. Референдум не визнали через дуже низьку явку. Комуністи щасливі.

Рішення про проведення референдуму зі зміни форми обрання глави держави було ухвалене у зв’язку із затяжною конституційною кризою. Молдовський парламент із двох спроб не зміг обрати президента країни. Експерти пояснюють це недосконалістю чинної Конституції.

Партія комуністів двічі в парламенті блокувала обрання президента від правлячої ліберально-демократичної коаліції. Комуністи бойкотували останні півроку роботу законодавчого органу країни. Напередодні референдуму компартія закликала виборців бойкотувати голосування, попри те, що, згідно з соціологічними дослідженнями, приблизно 90 відсотків молдовських громадян прагнули обрати президента саме прямим голосуванням.

Молдовський політичний аналітик Анатол Церану в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що конституційний рефрендум проходив у Молдові вперше.

«Цей референдум викликав багато пересудів у молдовському суспільстві і практично розділив політичний клас на дві частини. З одного боку барикади ті, хто підтримував референдум і пробував у такий спосіб вирішити конституційну кризу, а з другого – ті, хто пробував умовити молдаван, щоб вони не приходили на референдум, щоб у такий спосіб спровокувати дострокові парламентські вибори», – каже експерт.

«Неконструктивна позиція комуністів матиме сумні наслідки»

Експерт назвав цілковито неконструктивною роль комуністичної опозиції.

«Закликаючи бойкотувати референдум, вони практично поставили під сумнів саму доцільність участі громадян у вирішенні найважливіших завдань і проблем молдовського суспільства. Такий підхід буде мати сумні наслідки для комуністичної партії», – переконаний молдовський експерт.

Тим часом комуністи звинуватили владу у спробі фальсифікувати результати референдуму. Про це, за їхніми словами, свідчить те, що в неділю дала збій комп’ютерна система ЦВК. Представники влади відкидають звинувачення в махінаціях.

Що ж чекає Молдову після референдуму? Позитивна відповідь молдован щодо нової форми обрання президента передбачатиме президентські вибори ще цього року. Деякі політики заявляють, що одночасно мають відбутися і дострокові парламентські вибори.

Втім, за найсвіжішими даними, референдум таки провалили. Причина проста: голосувати прийшли лише приблизно 30 відсотків виборців, а поріг складає 33.3 відсотка. Чинна влада звинувачує комуністів. Мовляв, їхня пропаганда бойкотувати референдум досягла мети. А може, надто слабкою була контрпропаганда?
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG