Доступність посилання

ТОП новини

Блокування парламенту за обопільною згодою?


Київ – Парламентську президію у п’ятницю з самого ранку заблокували депутати з фракції БЮТ. Представники більшості називають поведінку опозиціонерів неадекватною. Натомість депутати від НУНС вважають, що бютівці блокують трибуну лише тоді, коли значно потужніша фракція Партії регіонів дозволяє їм це робити і підозрюють, що це може відбуватися за таємною домовленістю.

Депутати мали заслухати звіт міністра освіти Дмитра Табачника та розглянути питання про дострокове припинення повноважень депутатів-сумісників. Також речники БЮТ обіцяли зібрати 150 підписів для того,щоб поставити на порядок денний парламенту питання про недовіру урядові.

Проте із самого ранку, ще перед початком роботи, депутати-б'ютівці заблокували президію Верховної Ради. Свої дії опозиціонери пояснили небажанням бачити на трибуні Верховної Ради міністра Дмитра Табачника, а також розглянути першим питанням постанову про мораторій на ріст цін на продукти харчування.

«Мотивуючи свою вимогу, наші депутати сказали, що ця людина є головним українофобом, ця людина розколює українське суспільство, ця людина ненавидить українську історію і українській народ, – зазначив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. – Тому сьогодні фракція не просто вийде із зали, а заблокує трибуну і не дасть цьому пану можливість виступити з цієї трибуни».

У НУНС запідозрили змову

Натомість лідер фракції регіоналів Олександр Єфремов помітив у діях опозиції патологію. «У середу БЮТ заблокував свій порядок денний, – зазначає він. – Сьогодні БЮТ заблокував проти «Нашої України», не давши заслухати Табачника на їхнє прохання. Я думаю, що плюралізм думок – гарна річ, але плюралізм в одній голові – це патологія».

Схоже прокоментував ситуацію і спікер Володимир Литвин, за словами якого, в діях б'ютівців немає логіки.

Між тим, депутати з фракції НУНС неохоче коментують ініціативу колег-опозиціонерів. Проте в приватних розмовах не під запис кажуть, що не надто вірять у пояснення колег-опозиціонерів. Адже сьогодні був останній пленарний день перед місцевими виборами. І публічна полеміка з одіозним міністром допомогла б мобілізувати електорат.

До того ж, значно потужніша фракція Партії регіонів має всі можливості деблокувати парламент, коли розгляд питань порядку денного є для регіоналів принциповим. Проте інколи регіонали наче дають згоду на блокування. Виходячи з цього, деякі нашоукраїнці припускають, що між БЮТ і Партією регіонів можуть бути закулісні домовленості з приводу блокувань.

Блокада врятувала сумісників


Політолог Михайло Погребинський сумнівається в наявності потаємних домовленостей, проте вважає, що регіонали дозволяють опозиціонерам блокувати трибуну лише тоді, коли це їм самим вигідно. За його словами, блокування «фактично означає, що для регіоналів це або вигідно, або не так важливо, як мінімум».

За словами політолога, зараз більшість прагне відтермінувати розгляд питання про припинення повноважень депутатів-сумісників до завершення місцевих виборів та остаточного ухвалення змін до закону про вибори народних депутатів, які дозволяють виключати кандидатів із виборчого списку. Завдяки блокуванню цієї мети вдалося досягти.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG