Доступність посилання

ТОП новини

Табачник «популяризував» фестиваль «Сурми звитяги»


Фестиваль «Сурми звитяги», Львів, 15 листопада 2010 року
Фестиваль «Сурми звитяги», Львів, 15 листопада 2010 року

Львів – У Львові відбувся фінал дитячо-юнацького фестивалю мистецтв «Сурми звитяги». Конкурс охопив близько 10 тисяч учасників із різних областей України і став ще популярнішим завдяки Дмитрові Табачнику, який на чолі Міністерства освіти відновлює конкурс від радянських часів – військово-патріотичну спортивну гру «Зірниця».

11 рік поспіль у Львові фестиваль «Сурми звитяги» збирає дітей та молодь із усієї України. Цього року крім Західної України у конкурсі брали участь юні жителі Дніпропетровщини, Полтавщини, Вінниччини. Вони знають і люблять пісні січових стрільців, ОУН-УПА. Також зі сцени звучали твори сучасних митців, літературно-музичні композиції і поезія. Це чи не єдиний на сьогодні фестиваль в Україні, де учасники виступають безкоштовно, без будь-яких внесків. Тільки у фіналі конкурсу взяли участь понад дві тисячі дітей та молоді. Журі працювало із 9-ї ранку і до 9-ї вечора.

Мистецтво українського визвольного руху є настільки багатим, цікавим, базованим на духовності, тому й не дивно, що його досліджують науковці, а люди співають, бо це їм додає сили духу, наголосив у розмові з Радіо Свобода член журі, професор академії мистецтв Володимир Ігнатенко.

«Це дуже енергетично сильні пісні. Спів – це радість і стан душі, людина не може бути без пісні. Через спів можна висловити усі думки. Кожна українська історія вкладалась у пісні, у фольклор. Це найвища форма людського споглядання, духовності людської через мистецтво – хто ми, чого живемо, чого прийшли у цей світ і що собою представляємо. Пісні УПА не є маршові, як це звикли говорити, вони дуже ліричні, духовні, мистецькі, там почуття і слова», – наголошує професор Володимир Ігнатенко.

Український народ цікавий своїм корінням

Влітку Кабмін надав військово-патріотичній спортивній грі «Зірниця» статус Всеукраїнської і спершу була загроза проведенню фестивалю «Сурми звитяги», – цей факт тільки додав львівському заходу популярності. Міністра Дмитра Табачника діти згадували зі сцени.

Вчителька з Рави-Руської, що на Львівщині, Марія Куликовська зауважила, що кроки влади її обурюють. «Ми розуміємо всю небезпеку того, що у нас такий міністр освіти, що крок за кроком згортається демократія. Український народ має бути народом і у світі цікавий своїм українським корінням, а не уніфікацією з російським народом».

22 січня у Львівській опері планують провести гала-концерт фестивалю «Сурми звитяги», де оголосять переможців конкурсу. Але до того часу його організаторам потрібно ще знайти фінансування, щоб оплатити оренду залу, забезпечити технічними засобами.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG