Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель надав Україні план дій для скасування віз і нагадав про демократію


Брюссель – Головним результатом саміту Україна – ЄС, що відбувся в понеділок у Брюсселі, стало ухвалення Плану дій для встановлення між «шенгенською зоною» та Україною безвізового режиму. Наразі не йдеться про найближчу перспективу, хоча Президент Віктор Янукович висловив переконання, що в цьому питанні Україна на прямому шляху до мети. Європейські чільники також нагадали українським лідерам, що інтеграція до Європи тісно пов’язана із повагою до демократичних цінностей.

Європейські експерти називають отримання «дорожньої карти» для встановлення безвізового режиму з Україною «дипломатичною перемогою Президента Віктора Януковича». Навіть попри те, що у багатьох європейських столицях вважають, що його керівництво тягне країну назад, бо там з часу його президентства порушуються демократичні принципи.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу
«Тепер справа за Україною»,– сказав голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. За словами Віктора Януковича, українська сторона усвідомлює рівень відповідальності і зможе виконати заходи Плану дій щодо скасування візового режиму з Європейським Союзом вже у першому півріччі 2011 року.

«Цей документ відображає чіткі умови, які Україна повинна виконати для досягнення мети – безвізового режиму, – каже український Президент. – Безумовно, це певні послідовні кроки, які ми повинні зробити найближчим часом – швидше за все, у першому півріччі 2011 року. Ми над цими реформами вже працюємо, і, сподіваюся, це завдання ми виконаємо, і тоді, як кажуть, «м’яч буде на європейському боці».

Нелегке «домашнє завдання» України

Але все це зробити не так просто, бо План дій передбачає введення паспортів із біометричними даними, посилення заходів боротьби з нелегальною міграцією, удосконалення охорони кордонів, поглиблення співробітництва з ЄС у сфері боротьби з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків і торгівлею людьми.

Відомо також, що втілення плану буде здійснюватися у два етапи.

На першому Україна повинна ухвалити необхідну законодавчу базу і державні програми у сферах, охоплених візовим діалогом.

На другому – Європейська комісія буде оцінювати відповідність критеріям, на підставі яких буде визначатися ефективність і послідовність реалізації всіх заходів для скасування віз.

Перед зустріччю в Євросоюзі заявляли, що саміт стане нагодою для розмови про згортання демократії та тиск на ЗМІ в Україні. Тож європейські чільники «сигналізували» Києву про своє занепокоєння недемократичними процесами в Україні.

«Демократія та євроінтеграція тісно пов’язані» – Баррозу

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зокрема вказав на нерозривний зв’язок між демократичним поступом та євроінтеграцією, додаючи, що Європа та Україна справді хочуть амбіційного майбутнього, що виражатиметься у політичній асоціації та економічній інтеграції.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей
Так само вважає і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. «Повага до цих принципів є засадничою умовою для майбутнього розвитку України, як конкурентного, динамічного та інноваційного суспільства. Динаміка та глибина наближення України до ЄС дуже тісно пов’язані з цими принципами», – зауважив Ромпей, додаючи, що угода про Асоціацію, переговори з якої сподіваються завершити наступного року, – це не лише економічний чинник, але й ключ до подальшого прогресу України на шляху реформ. Тим часом, нагадує голова Європейської ради, Євросоюз стоїть поруч і готовий допомогти консультаціями чи фінансово.

За результатами саміту також підписали протокол до Угоди про партнерство і співробітництво щодо основних принципів участі України в програмах ЄС.

Як пояснили в інтерв'ю Радіо Свобода експерти Єврокомісії, Україна зможе брати участь у програмах ЄС, які відкриті для участі третіх країн.

На основі цього документа, представники України зможуть фінансувати й брати участь або виступати у статусі спостерігачів у численних програмах Європейського Союзу. Йдеться про такі галузі як охорона здоров’я, енергетика, авіація, оборона, транспорт чи регіональна політика. Це співробітництво таким чином може стати динамічнішим і наблизить Україну до євростандартів, вважають у європейських установах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG