Доступність посилання

ТОП новини

Для інтеграції до ЄС Україна має відповідати певним європейським стандартам – німецький парламентарій


Депутат німецького бундестагу, експерт із питань оборонної та європейської політики Андреас Шоккенгофф
Депутат німецького бундестагу, експерт із питань оборонної та європейської політики Андреас Шоккенгофф

Київ – Без зміцнення демократичних свобод та виходу з «енергетичного рабства» наміри України інтегруватись до Євросоюзу залишаться марними. Лише розбудова системи державної влади та розвиток громадянського суспільства на засадах європейських демократичних цінностей зрушить з місця посттоталітарну вантажівку під назвою «Україна». Про це говорив у Києві депутат німецького бундестагу, експерт із питань оборонної та європейської політики Андреас Шоккенгофф. За два дні перебування в Києві він зустрівся з представниками Адміністрації Президента та уряду України, виступив перед студентами та науковцями, а у розмові Радіо Свобода розповів, якою бачить стратегію європейської інтеграції української держави до ЄС.

– Прем’єр-міністр Азаров у статті для одного з німецьких видань наголошує, що бачить Україну в Євросоюзі. Але для того, щоб стати членом ЄС, чи бодай створити зону вільної торгівлі з ЄС і лібералізувати візовий режим, Україна має відповідати певним європейським стандартам. Поки що цього немає: влада захищає інтереси олігархічних кланів, ризикує потрапити в енергетичне рабство до інших держав, та фінансове – до іноземних фінансових інституцій. Влада обмежує вільний розвиток малого бізнесу та приватної ініціативи, діловий клімат несприятливий для внутрішніх і зовнішніх інвестицій та інновацій. Вже не кажу про панування закону сили та обмеження свободи слова, від обмеження мовлення телеканалів, близьких до опозиції, до зникнення журналіста у Харкові.

– Названі вище проблеми належать до внутрішніх проблем України. На Вашу думку, яким чином українці можуть їх вирішити?

– Треба зміцнювати громадянське суспільство, підтримувати творчість та ініціативу особистості. З одного боку, це навчить громадян контролювати владу, з іншого – надасть стимул для модернізації країни. Реформи судової і правоохоронної систем із імовірною люстрацією дозволять встановити силу закону, а захист прав і свобод громадян зменшить тиск олігархії на владу і суди. До речі, тут велику роль можуть зіграти і гранти від європейських фундацій, і програми з підтримки громадянського суспільства та місцевих громад у рамках «Східного партнерства» ЄС.

– Чи не здається Вам, що ці кошти осідають у кишенях чиновників і просто не потрапляють до неурядових організацій чи громад?

– Згоден, бюрократична машина в Україні «обробляє» ці кошти. Це і наша провина також, бо країни-фундатори не встановили належного контролю за проходом коштів та їхнім використанням. Але сподіваюсь, що ситуація поліпшиться. Також відзначу: німецький Фонд Конрада Аденауера, міжнародний фонд «Відродження» працюють в Україні і з владою: фінансують тренінги для чиновників та урядовців для модернізації системи управління, освітні програми для молодих політичних та громадських лідерів. На порядку денному підтримка незалежних українських ЗМІ та створення нових інформаційних центрів Євросоюзу.

За словами Андреаса Шоккенгоффа, він побачив в Україні і позитивні тенденції. Наприклад, під тиском української опозиції та європейської спільноти були внесені зміни до закону про місцеві вибори, налагодилась робота самої опозиції. Якщо ці тенденції закріпляться, Україна стане трохи більш демократичною і на кілька кроків наблизиться до асоційованого членства в Євросоюзі, вважає німецький політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG