Доступність посилання

ТОП новини

Росія не бачить підстав ділити Керченську протоку


Керченська протока
Керченська протока

Київ – Українська сторона сподівається, що наступного року будуть підписані всі найважливіші угоди, які стосуються базування Чорноморського флоту Росії в Криму, а також розпочнуться практичні роботи з демаркації українсько-російського кордону. Про це повідомив 9 грудня агенції «Інтерфакс-Україна» посол України в Росії Володимир Єльченко.

Єльченко зокрема поінформував, що ще необхідно підписати 5-6 угод щодо функціонування ЧФ РФ у Криму. Два документи, за словами посла, було підписано раніше – це протокол між оборонними відомствами щодо надання інформації з приводу чисельності складу і основних озброєнь ЧФ РФ, розташованих на території Україні, а також міжурядова угода про взаємодію під час проведення інспекційних заходів у місцях дислокації російського флоту .

«У нас тривають переговори щодо інших питань. Залишаються дві сфери неврегульованих питань: юрисдикція і правові аспекти функціонування ЧФ РФ, а також питання навігаційно-гідрографічного гарантування безпеки мореплавства в Чорному і Азовському морях», – повідомив Єльченко.

Стосовно ж використання навігаційно-гідрографічних об'єктів, то, за словами Єльченка, розбіжності в цьому питанні багато в чому виникають через те, що багато моментів не прописані на рівні угод. «Тобто йдеться про те, хто контролює ці маяки, як вони мають використовуватися – це і має бути чітко прописано у відповідному оголошенні. У цьому напрямі зараз і працюють наші фахівці», – наголосив посол.

За його словами, фахівці двох країн обговорюють і принцип заміни техніки і озброєнь російського флоту в Криму.

На запитання з приводу термінів підписання таких угод, Єльченко сказав: «У принципі, в наступному році всі питання в цьому напрямі ми маємо врегулювати, щоб у нас не залишилося жодних спекуляцій навколо ЧФ Росії, щоб флот міг спокійно функціонувати, а Україну була спокійна з приводу того, що все відбувається законно і в рамках чинних угод».

На демаркацію кордону виділять кошти

Посол України в Росії прогнозує також, що практичні роботи з демаркації українсько-російського кордону розпочнуться в 2011 році.

«Я думаю, що ця робота вже розпочнеться в наступному році», – сказав.

Він поінформував, що наступного тижня відбудеться перше засідання спільної україно-російської демаркаційної комісії, створеної відповідно до угоди про демаркацію.

«До складу комісії входять фахівців у сфері демаркації, і вона (комісія-ІФ) вже на практиці вирішуватиме всі необхідні питання», – сказав Єльченко.

Він також додав, що відповідні кошти на проведення демаркації будуть передбачені в проекті держбюджету України на 2011 рік.

Водночас український дипломат каже, що у вирішенні Азово-Керченської проблематики суттєвих зрушень немає.

Він пояснив, що Україна хоче, щоб в Азовському морі і Керченській протоці було оформлено кордон на основі міжреспубліканської адміністративної лінії кордону в колишньому СРСР.

«Росію такий підхід не влаштовує. Вони (росіяни – Радіо Свобода) кажуть, що адміністративний кордон існував на картах лише візуально, і цей поділ не мав за собою жодної юридичної основи. Російська сторона наполягає на спільному використанні протоки, тобто не ділити її зовсім, не проводити кордону", – зазначив В. Єльченко.

За його інформацією, є пропозиції з приводу розподілу Керченської протоки на «зони відповідальності». «Але знову ж таки – без проведення лінії держкордону це буде дуже віртуально. Сказати, що на це є згода двох сторін – це дуже оптимістично», – додав дипломат.

За словами Єльченка, 10 грудня відбудеться зустріч глав МЗС Росії та України – Сергія Лаврова і Костянтина Грищенка. Серед питань, які обговорюватимуть на зустрічі – делімітація.

«Міністри обговорять графік цієї роботи на наступний рік», – повідомив посол.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG