Доступність посилання

ТОП новини

«Сьогодні переслідують націоналістів, а завтра прийдуть за нами»


Акція протесту проти переслідування націоналістів, Львів, 14 січня 2010 року
Акція протесту проти переслідування націоналістів, Львів, 14 січня 2010 року

Львів – Понад сто молодих львів’ян відгукнулись на ініціативу друзів в інтернеті і прийшли у п’ятницю до Головного управління МВС у Львівської області з вимогою припинити переслідування українських націоналістів, звільнити представників націоналістичних організацій, яких затримали правоохоронці за підозрою у підриві пам’ятника Сталіну в Запоріжжі. «Сьогодні переслідують націоналістів, а завтра прийдуть за нами», – зазначали учасники пікету.

Молоді люди наголосили, що вони прийшли з власної ініціативи і не належать до жодних організацій і партій.

Більшість із учасників пікету, а це переважно юнаки, протестували, закривши обличчя і не називали своїх прізвищ. Вони зізнались, що бояться можливих переслідувань.

«Свобода націоналістам!», «Слава Україні!», «Смерть ворогам!», «Ні політичним репресіям!», «Ні поліцейській державі!» – скандували протестувальники.

У Львові не вірять, що тризубівці підірвали пам’ятник Сталіну

Учасники ініціативної акції прийшли під стіни міліції, щоб привернути увагу громадськості до арештів націоналістів за статтями Кримінального Кодексу, а також вимагали, щоб рідним дозволили поспілкуватись із затриманими. Вони, зокрема, висловлювали упевненість, що правоохоронці спеціально підкинули націоналістам зброю.

– Ми хочемо, щоб міліція працювала чесно, щоб не звинувачувала людей у тому, у чому вони не винні. Думаю, що в Запоріжжі – це спецоперація спецслужб, щоб потім почати репресії. Звідки у молоді потужні вибухівки?

– Прийшли долучитись до акції, щоб постояти разом із друзями за свої права. Бо можуть завтра прийти до нас, до студентів, які правильно відстоюватимуть свої права, а влада їх вважатиме локальними осередками, які заважатимуть її планам.

– Тут сама молодь зібралась, ті, які не задоволені тими політичними репресіями, які зараз відбуваються.


Сидіти тихо вдома чи виходити на вулиці?

Один із юнаків прийшов лише на місце збору – до пам’ятника Франкові, а на пікет не пішов. Чи то з міркувань, що хтось із родини працює у правоохоронних органах, чи з власних переконань, бо вважає, що такі акції нічого не дають, бо влада до людей не дослуховується.

«Єдине як можна діяти при нашій владі, що зробити, так це сидіти вдома, тихо забитись в кутку і щоб тебе не чіпали. Ці акції нічого не дадуть», – зауважив він.

«Я з таким не погоджуюсь, хоча знаю, що всі у владі куплені, але можна змінити ситуацію», – заперечив йому ровесник.

Затримання тризубівців правоохоронцями відбулося цими днями по усій Україні. Їх звинувачують у тероризмі через підрив пам’ятника Сталіну, якого, до слова, український суд звинуватив у геноциді українського народу, а Рада Європи сталінізм прирівняла до нацизму. Правоохоронці заарештували понад 10 тризубівців.

Молоді люди, які у Львові протестували проти переслідувань в Україні, зазначили Радіо Свобода, що владі не вдасться усім закрити рот, бо – завдяки інтернету – вони здатні мобілізуватись на серйозний протест. Оскільки, за їхніми словами, не можна байдуже спостерігати за необґрунтованими арештами у державі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG