Доступність посилання

ТОП новини

Якісна медицина залежить від політичної волі


Львів – У Львові зібрались кращі лікарі-радіологи зі США, Австрії, Німеччини, України, Росії, які протягом тижня навчають молодих українських спеціалістів працювати з найновішим діагностичним обладнанням. Однак більшість українських шпиталів і поліклінік потребують сучасної медичної техніки

Європейська Школа радіології відбувається в Україні вдруге за підтримки Ґрацського медичного університету і провідного виробника сучасного медичного обладнання Toshiba Medical Systems.

Австрійський професор Райнер Рейнмюллер зауважив, що нині лікарі у світі не встигають за новими медичними технологіями, які щоразу досконаліші. Тому важливо навчитись встановлювати діагноз так, щоб це давало змогу призначити правильне лікування для хворої людини до цілковитого її одужання. Лікар мусить вміти деталізувати проблему захворювання. Професор навів приклад, коли у 1945 році у Західній Європі поліпшували професіоналізм медиків в кожній спеціальності зокрема, то спеціаліст зачинився у своєму вузькому просторі. Цим фахівцям важко було освоювати сучасне обладнання, бо вони не охоплювати проблему ширше.

«В Україні можна швидше вдосконалювати медицину, бо тут менше легальних обмежень і законів, які регулюють види занять, хто чим має займатись. Поліпшити якість медицини Україна може лише тоді, коли матиме професійних спеціалістів та інвестуватиме в сучасне медичне обладнання», – вважає австрійський професор.

Україна потребує сучасного діагностичного обладнання

Нині з пострадянських країн рекордсменом щодо закупівлі сучасного діагностичного обладнання є Росія, зазначив директор представництва Toshiba Medical Systems Костянтин Гаєвський. Він навів приклад, що в Україні є лише 10 так званих бункерів, приміщень для опромінення онкохворих. Тим часом, у меншій за чисельністю населення Польщі у десять разів більше. І це при тім, що в Україні, за офіційними даними, кожен 50-ий громадянин хворіє на рак. Єдине на державу обладнання, яке на молекулярному рівні виявляє ракові клітини на ранній стадії захворювання, досі у Києві не працює. Але фахівець зауважив, що саме лікування хворого обходиться у 5 тисяч євро. Ці витрати для більшості хворих просто нереальні, а тому держава мала б це фінансувати. Однак для цього потрібно провести реформування медичної галузі. Якісна медицина в Україна можлива лише у конкурентному середовищі, коли збиткові заклади будуть передані приватним менеджерам, коли запровадять страхову медицину, щоб у сучасній клініці з новими технологіями лікувались як заможні люди, які можуть самі за себе заплатити, так і малозабезпечені, за яких мала б платити держава. Такі реформи уже запровадила Грузія, каже Костянтин Гаєвський, і створює медичні заклади ХХІ століття.

«Якщо скорочувати непрофесіоналів, а на 10 лікарів припадає лише один справжній фахівець, то на вулицях будуть безробітні. Це вкрай непопулярний крок, але він потрібен. Політики розуміють, що це призведе що зменшення їхнього електорату. А конкуренція лише поліпшить якість медицини, буде потреба у професіоналах і корупція в медичних університетах з часом зникне», – зазначив Радіо Свобода Костянтин Гаєвський.

В охороні здоров’я в Україні давно потрібна негайна операція, але на неї ніяк не може зважитись жодна влада. Кожна політична сила напередодні виборів обіцяє реформування галузі, щоб якісна медицина була доступна усім громадянам. Натомість, за роки незалежності люди добре засвоїли, що безкоштовної якісної медицини в Україні немає.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG