Доступність посилання

ТОП новини

Студенти протестуватимуть проти узурпації влади у вишах


На одному з попередніх студентських протестів у Києві 31 січня
На одному з попередніх студентських протестів у Києві 31 січня

Київ – Українські студенти протестуватимуть доти, доки влада не проведе реальних реформ системи вищої освіти, заявляють лідери студентських об’єднань. Вони планують знову вийти до стін Верховної Ради і вимагати відкликання зареєстрованих провладною більшістю проектів закону «Про вищу освіту». Крім того, студентська спільнота має власне бачення шляхів реформування освітньої системи в Україні.

Протестні настрої у студентському середовищі загострюються, заявив Радіо Свобода представник студентської профспілки «Пряма дія» Андрій Мовчан.

Це є наслідком того, що влада намагається вирішити долю вищих навчальних закладів без урахування поглядів та позицій студентів, а також викладачів, вважає він.

«Суттєва проблема полягає у тому, що нині студенти та викладачі відчужені від прийняття реальних рішень. Зараз рішення ухвалюються невеличкими групами осіб, що узурпують владу. Тому наші вимоги стосуються радикальної демократизації університетів», – каже Мовчан.

Автономія вишів під вищість якість освіти – студентська колегія

Зареєстровані у Верховній Раді проекти закону «Про вищу освіту» не передбачають докорінного реформування галузі та практично не враховують міжнародні стандарти.

Відтак студентська спільнота сформулювала своє бачення основних напрямків освітньої реформ і вимагає від влади дослухатися, повідомив представник студентської колегії Києво-Могилянської академії Єгор Стадний.

«Це можливість університетові отримувати фінансування не тільки від держави. Право університетів визначати зміст освіти. Вимоги Болонського процесу: коли, нарешті, буде затверджена триступенева система нашої вищої освіти – бакалавр, магістр, PhD (доктор філософії). Що стосується правил прийому: вищий навчальний заклад мусить сам визначати, як йому формувати свій контингент студентів», – каже Стадний.

Ми не будемо орієнтуватися на міжнародний досвід – регіонал

Автор одного з зареєстрованих законопроектів, народний депутат від Партії регіонів Максим Луцький в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що міжнародні стандарти та досвід провідних вишів світу є другорядними факторами.

«Ми не маємо ні на кого орієнтуватися. Ми маємо лише враховувати дві основні складові: це адаптація закону «Про вищу освіту» щодо входження у Болонський процес, і друге, це адаптація закону до сучасних вимог економіки нашої держави. Ми вводимо освітньо-кваліфікаційні рівні: молодший спеціаліст, тому що в нас є надзвичайно велика кількість технікумів, і доктор наук, не тільки доктор філософії, а доктор наук», – наголосив Луцький.

Депутат запевнив, що не має наміру відкликати свій проект закону.

Натомість студенти кажуть, що проводитимуть гучні акції протесту доти, доки влада їх не почує. Причому вони обіцяють залучати до своїх мітингів кожного разу більше людей.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG