Доступність посилання

ТОП новини

Черга у дитячий садочок – все ще проблема


В Україні дефіцит дитячих садочків. У великих містах на 100 місць претендують у середньому 130 малюків. Через брак приміщень ясельні та молодші групи дитячих садочків переповнені, стверджують чиновники Міністерства науки та освіти. Щоправда, така ситуація характерна для міст, у селах навпаки – групи не заповнені. Чому в Україні стає все гострішою проблема дефіциту місць у дитсадках? Як її можна вирішити?

За останніми даними Державного комітету статистики, в Україні нараховується 15,5 тисяч дошкільних навчальних закладів: 6,6 тисяч садочків у містах і 8,7 тисяч – у сільській місцевості.

Як стверджують чиновники Міністерства науки і освіти, на початку 2009 року близько 300 дошкільних навчальних закладів відновили свою роботу, крім цього, побудували ще 16 нових приміщень. Незважаючи на це, дефіцит дитячих садочків є і пояснюється він демографічним спадом, який пережила Україна 15 років тому, зауважує Олег Єресько, завідувач сектору дошкільної освіти Міністерства науки та освіти.

«Приміщення дошкільних навчальних закладів, м’яко кажучи, розтринькувались. На сьогодні їх дійсно не вистачає. У кожному регіоні, в кожному місті своя картина. У нас є окремі місця, де дошкільні навчальні заклади не заповнені повною мірою. Ми рахуємо на сто місць. Наприклад, в Автономній Республіці Крим значна частина дошкільних навчальних закладів заповнена на 95-96 – це в сільській місцевості. У міській місцевості навпаки, не вистачає, як і в АРК, так і інших наших регіонах. Не всі діти щоденно відвідують дошкільні навчальні заклади. Виходить, що групи не є переповненими», – поінформував Олег Єресько.

Будувати вигідно багатоповерхівки, а не дитячі садочки

Нестача дитячих садочків зумовлена не лише демографічним, але й комерційним фактором, зауважує Олесь Доній, член комітету з питань науки та освіти, адже земля з кожним днем дорожчає, будувати вигідно багатоповерхівки, а не дитячі садочки. А ті, що існують, або здали в оренду, або просто продали.

«Тепер будівництво дитячих садочків передбачає виділення землі. Виділення землі є під лобізмом великих будівельних корпорацій. Це замкнене коло, яке розривається лише в один спосіб – обрання до місцевих рад людей порядніших, моральних, а не бізнесменів. Це повинні усвідомити самі міські громади», – сказав Олесь Доній.

«Домашні» дитсадки як вирішення проблеми

За даними Головного управління освіти, 74% дитсадків у Києві перевантажені. Через це у ясельних групах перебуває 20-24 дитини при нормі – 15. У групах для дітей віком від 3 до 6 років – від 24 до 35 дітей при нормі – 20 місць.

На думку психолога Валерії Кукси, проблема комфортного перебування дитини у переповнених групах залежить від її темпераменту. «Діти спрямовані на спілкування, на отримання вражень від спілкування, від ігрової діяльності, це, як правило, діти-сангвініки або холерики, вони абсолютно нормально сприймають таку кількість дітей. Хоча є й інший бік цієї медалі: діти з іншим темпераментом – навпаки. Бувають діти більш закриті, спокійніші, які звикли до меншого простору – це флегматики чи меланхолічного складу діти, їм може бути недостатньо комфортно серед такої кількості дітей», – говорить психолог.

Переповненість державних садочків і висока ціна у приватних садках породили серед киян новий вид бізнесу – нелегальні, домашні дитсадки. Як правило, влаштовують їх у квартирах, які переобладнані під їдальню, ігрову кімнату і спальню. Максимальна кількість дітей у таких садочках – до 10 малюків. 25-річна киянка Ольга віддала свого трирічного сина саме у такий «домашній» садок. Влаштовувала через знайомих. У такому міні-садочку дитина краще їсть, рідко хворіє, до того ж, він працює з 9 ранку до 8 вечора, каже мама.

«Було всього п’ятеро діточок такого ж віку. Там вони дуже смачно харчувалися, бо домашня їжа. Платила я за це 300 доларів у місяць. Там проводилися різні заняття з дітками, розвивали рухи, букви вчили, трішки читали. Крім того, займалися гімнастикою, гуляли на вулиці приблизно 2-3 години. У державних дитячих закладах дуже багато дітей, і вихователі не дуже звертають увагу на кожного з них. Я пробувала водити дитину в державний садочок, але йому там не подобалось, я це бачила. Тобто, ще й цей фактор вплинув», – пояснила мама.

Малюки до 3 років не прагнуть бути в колективі – психолог

Дитяча психологія влаштована таким чином, що малюки до 3 років, як правило, не прагнуть бути у колективі, це вік усамітнення і спостереження за довкіллям, зауважує психолог Наталія Лесенко. А починаючи з 3-4 років, дитина виявляє бажання бути у колі однолітків, відтак це найкращий час, коли її можна віддавати у дитячий садочок.

«Дитина, як губка насичується тим, що довкола неї: як люди поводяться, що навколо відбувається. До трьох років дитина – пильний спостерігач. І потім вона починає видавати те, що спостерігала. Вона починає уже виявляти свою індивідуальність. Треба зважати на такі індивідуальні моменти дитини: чи готова вона піти у коло однолітків, чи є в неї бажання бути там, дивитися як у неї складаються стосунки з дорослими, з іншими людьми й з дітками в колективі. В принципі, на мою думку, садочок має переваги, бо він, з одного боку, дисциплінує, але з іншого – дитину ставить на один рівень з усіма. У цьому є як свій плюс, так і свій мінус», – зазначає психолог.

Чиновники обіцяють повернути старі садочки і побудувати нові

Міністерство науки і освіти підготувало Державну програму розвитку дошкільної освіти до 2011 року, яка передбачає як будівництво нових дитячих садочків, так і повернення старих поміщень у комунальну власність, звільнення їх від орендарів, говорить Олег Єресько, завідувач сектору дошкільної освіти Міністерства науки та освіти.

«Там, де неможливо відкрити дитячий садок, це може бути і педагогічний патронаж, і відповідні групи короткотривалого перебування як у школах, так і в дитячих садочках. Розробляємо нове положення про дошкільний дитячий заклад сімейного типу, а також корпоративний дитячий садок», – розповів Олег Єресько.

За даними Міністерства науки і освіти, найбільше потерпають від перевантаження садочки у Львівській, Волинській, Чернівецькій, Рівненській, Сумській, Закарпатській областях. Кількість дітей тут у розрахунку на 100 місць становить 108 малюків.

Слід зауважити, що півроку тому в Україні запровадили обов’язкову дошкільну освіту дітей старшого дошкільного віку з 5 років. На той час, за даними Міністерства освіти та науки України, можливість відвідувати дошкільні навчальні заклади мали лише 56% дітей віком від одного до шести років.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG