Доступність посилання

ТОП новини

Софія Київська може покликати українців до бою (європейська преса)


Прага – Європейські газети зауважують, що українські політичні чільники жонглюють політичними методами, котрі погано пасують до гасел влади Києва щодо вірності європейським цінностям. Преса переповнена інформаціями і оцінками експертів щодо «газових суперечностей Києва і Москви» та намагань команди Януковича віднайти відповідні важелі проти газового диктату Москви чи то в Європі, чи у Вашингтоні. Газети також публікують попередження політологів з приводу того, що ігри влади Януковича довкола Софії Київської («Нерушимої стіни України») можуть привести до дестабілізації в Україні.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує про підсумки святкування в Братиславі 20-річчя «Вишеградської групи» країн, до якої увійшли свого часу чотири центральноєвропейські країни: Чехія (господар Вишеграду), Польща, Словаччина і Угорщина. Ці країни свого часу (з 15 лютого 1991 року) скоординували свої євроінтеграційні зусилля і не раз заявляли про підтримку європейських процесів в Україні. Разом з тим у статті йдеться про те, що сьогоднішні, у тому числі й східні, ініціативи Вишеградської четвірки багато в чому залежать від провідних європейських гравців на кшталт Німеччини, Франції... «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також зауважує, що проблеми диверсифікації постачання нафти і газу для Європи цього разу у Братиславі підтримав і український Прем’єр-міністр Микола Азаров. Київ «нервує» через політичний характер російського газового проекту «Південний потік», що його Азаров називає загрозою національним інтересам України і б’є тривогу щодо втрати його державою своєї транзитної ролі до Європи. Разом з тим, як наголошує швейцарське видання, глава українського уряду відмовився приєднатися до братиславської критики авторитарної білоруської влади Лукашенка та переслідування ним опозиції у Мінську. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» констатує з цього приводу: «вражаючими є політичні методи Києва останнього часу, коли вони просто погано співвідносяться із проголошеним Януковичем курсом України на вірність європейським цінностям».

Московська «Нєзавісімая газета» натякає на «нетрадиційну газову орієнтацію Києва», коли інформує про підписання урядом Азарова меморандуму з адміністрацією США щодо нетрадиційних методів видобування газу. Йдеться про перспективи розробки газових ресурсів у геологічних пластах сланцю в Україні. Тут наводяться деякі висновки експертів про «особливості залягання сланцевого газу в Україні, що створює додаткові труднощі його видобутку та робить це дорожчим бізнесом». Американські енергетичні гіганти – «Шеврон», «Шелл», «ЕксонМобіл» – все ж готові, за підтримки уряду США, братися за цю важку, але перспективну роботу в Україні. Але за двох умов: щоб була «політична стабільність у державі і незмінні правила оподаткування їхньої роботи». Реальний крок у цьому напрямку зроблений, і тепер, як вважають експерти, що їх цитує «Нєзавісімая газета», Київ має «реальний і сильний політичний козир на газових переговорах із Москвою щодо ціни на російський газ для України, яка є для Києва 450 доларів за одну тисячу кубометрів – «найдорожча у Європі».

Польська «Жечпосполіта» інформує, що кожного року «все менше поляків відвідує Україну». Якщо у 2008 році до України, за статистикою, в’їздило понад 5 мільйонів поляків, то у 2010-му вже лише до 2 мільйонів. Газета повідомляє, що у 2010 році найбільше в’їхало до України росіян – до 8 мільйонів і на другому місці білоруси – до 3 мільйонів.

Та ж «Нєзавісімая газета» попереджає, що 1000-ліття Софії Київської може стати каталізатором «дестабілізації ситуації в Україні». Бо, за тривожними голосами занепокоєння українських релігійних організацій та громадськості в Києві, влада Януковича хоче створити на базі «нерушимої стіни України», як здавна іменують Софію в народі, своєрідний базис для «домінування УПЦ Московського патріархату в державі». Цьому може сприяти крок влади з передачею Софії Київської під контроль Міністерства культури з подальшою метою «запустити до святині України на Великдень, у кінці квітня, разом з УПЦ МП і московських попів». Не виключають приїзд для участі у промосковському Великодньому богослужінні в Софії Київській також Московського патріарха Кирила. Експерти попереджають, що вже як мінімум двічі за останні 20 років незалежності України довкола «нерушимої стіни» в Софії спалахували справжні політичні і рукопашні битви. Цього разу, як наголошують політологи, все може бути набагато серйозніше: у новому протистоянні довкола «нерушимої стіни України» можуть брати участь мільйони, бо українці добре знають – допоки стоїть їхня «нерушима стіна-мати Божа» в Софії Київській, доти стоїть Київ і Україна.

Колишній міністр економіки уряду Тимошенко Богдан Данилишин, який отримав політичний притулок в Чехії, виступив із великим інтерв’ю в празьких «Лідових новінах». Тут Данилишин попередив Європу не лише про тотальний наступ влади Януковича на незгідну з його політикою українську опозицію, але й наголосив, що «Янукович веде себе нині вже навіть гірше, ніж Путін у Росії». Колишній український міністр вважає, що динамічне порівняння політичного дрейфу Януковича сьогодні зі становищем білоруського диктатора Лукашенка свідчить, що «незабаром Білорусь може виглядати щодо України просто демократичним раєм». Данилишин також попередив Європу, що за режиму «злодійської команди Януковича Україна прямує до азійської диктатури». Данилишин також закликав Європу не ізолювати Україну від Заходу, а сприяти гальмуванню авторитарних процесів в Україні своїм економічним і політичним тиском на режим Януковича. У цьому інтерв’ю Богдан Данилишин також висловив переконання, що український народ не дозволить такому режимові стати на ноги в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG