Доступність посилання

ТОП новини

Українські школярі навчатимуться в одну зміну


Київ – У всіх українських школах Міністерство освіти скасовує другу зміну. Відповідний наказ підписав міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. У документі мовиться, що переведення шкіл в першу зміну відбудеться поетапно. На це піде близько двох років. Водночас у міністерстві не виключають, що реформування може тривати і довше – через нерівномірну кількість школярів у регіонах.

Близько 6% українських шкіл проводять навчання у другу зміну. У Міністерстві освіти та науки, молоді та спорту вважають, що постійне скорочення кількості школярів дозволяє вже впровадити однозмінне навчання у всіх колах. Про це зазначено в наказі профільного міністра від 10 травня. У Києві другу зміну скасували ще у 2003, в основному – за рахунок переформатування під школи інших приміщень, зокрема дитсадків, розповів у коментарі Радіо Свобода заступник міністра освіти та науки, молоді і спорту Борис Жебровський.

«За 20 років кількість учнів зменшилась на 2 мільйони: із 6,3 до 4,2, – говорить він. – Тому поставлено завдання: по-перше, проаналізувати і, по-друге, знайти резерви за рахунок використання наших приміщень. А може, десь вільний садочок, а може, ще щось звільнилося, а може, забрали під якийсь навчальний заклад, а тепер вони об’єднуються і просто менші стають, бо випускників меншає».

Як впровадити однозмінку, визначатимуть на місцях

Позитивна сторона нововведення очевидна, зазначає колишній очільник Міносвіти Станіслав Ніколаєнко. Однак він не виключає, що у деяких школах великих міст впровадити одну зміну буде неможливо.

«Цей наказ міністра не носить юридичної сили, бо що, якщо не буде можливості виконати цей наказ? Остаточне рішення буде за місцевими органами влади, залежно від ситуації», – сказав екс-міністр.

Зменшення кількості дітей – майже незворотній процес, говорить Людмила Черенько, начальник відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень Національної Академії наук. Найближчим часом, на її думку, ситуація не покращиться.

«Буде зменшуватись питома вага дітей у населенні. Інших перспектив немає. Навіть якщо почнуть народжувати частіше другу-третю дитину, все одно ця тенденція не зміниться», – каже Черенько.

Наразі Міносвіти веде моніторинг українських шкіл, щоб визначити програму реалізації наказу міністра.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG