Доступність посилання

ТОП новини

Українські мусульмани розпочинають святкувати Ораза-байрам


Мечеть Кебір-джамі в Сімферополі, 29 серпня 2011 року
Мечеть Кебір-джамі в Сімферополі, 29 серпня 2011 року

Сімферополь – Вівторок, 30 серпня – перший день одного з двох головних в ісламі свят – Ід-аль-Фітр. У Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, його називають Ораза-байрам – свято розговіння. Із самого ранку в усіх мечетях півострова розпочалися святкові колективні молитви. Цей день у Криму для всіх, хто сповідує іслам, – офіційний вихідний.

«Аллах акбар! Аллах великий!» – ці слова муедзинів із закликом до святкового намазу прозвучали у вівторок в Сімферопольській міській мечеті Кебір-джамі якраз о 6:45 ранку. Оскільки мечеть невелика, то сотні людей моляться на вулиці, в її дворі. Муфтіят також орендував сімферопольський спорткомплекс «Дружба», де святковий намаз зібрав ще кілька тисяч осіб.

Заступник муфтія мусульман Криму оджа Айдер Ісмаїлов сподівається, що зовсім незабаром сімферопольські мусульмани молитимуться всі разом у Великій Соборній Мечеті – Буюк Джума-джамі. За його словами,
Намаз

нинішній Ораза-байрам кримчани відзначають з особливим піднесенням.

«Цього року це свято для мусульман Криму ознаменоване радісною подією. Нарешті вирішене питання про виділення земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті у Сімферополі. І це, звичайно, додасть радості цьому святу», – розповів оджа Айдер Ісмаїлов.

Він каже, що Ораза-байрам – свято розговіння – символізує перемогу духу над плоттю. Воно настає одразу після Орази – посту під час священного місяця Рамазан, що є одним з п’яти стовпів ісламу. Цей піст – досить суворий: у світлий час доби повністю виключає прийом їжі і напоїв, забороняє паління, інтимні стосунки і веселощі. Деякі послаблення робляться лише хворим і тим, хто подорожує чи на відповідальній службі. Цього року Рамазан розпочався 1 серпня і припав на найбільш спекотний період.

В Криму хочуть відзначати мусульманські свята разом

Активістка молодіжної організації «Яшлар Шураси – Рада молоді» Ніяра Нагаєва каже, що їй тримати Оразу було зовсім неважко. Поститися під час Рамазану вона почала ще у студентські часи: «Моя бабуся ще в дитинстві розповідала, що місяць Рамазан – час, коли люди очищаються і спокутують свої гріхи перед Всевишнім. Я вирішила і цього року – вже вшосте – тримати Оразу. І мені дуже приємно, що дуже багато моїх друзів, молодих людей, постили – і за це буде нагорода Всевишнього». За словами Ніяри Нагаєвої, молодь вважає, що лише релігія батьків може об’єднати народ.

У вівторок, у перший день свята в Криму, оголошено вихідний для всіх, хто сповідує іслам. Але відпрацювати його мусульмани мають найближчої суботи чи неділі. Торік кримський парламент звернувся до Верховної Ради України з проханням для гармонізації міжетнічних і міжконфесійних стосунків перші дні найбільших мусульманських свят Ораза- і Курбан-байраму зробити вихідними днями для всіх кримчан, як це в державі зроблено у православні свята – Різдво, Великдень і Трійцю – але поки що без відповіді.

Цього дня, а також у наступні два у кримських татар заведено відвідувати цвинтарі, вітати зі святом старших людей і обдаровувати дітей солодощами та подарунками.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG