Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: правоохоронці в Україні й надалі катують підозрюваних


Акція протесту проти міліцейських катувань біля Генпрокуратури України, 23 червня 2011 року
Акція протесту проти міліцейських катувань біля Генпрокуратури України, 23 червня 2011 року

Київ – Українські правоохоронці катують підозрюваних. Для того, щоб вибити зізнання, запорізька міліція знущалась із підозрюваних у підриві Свято-Покровського храму у Запоріжжі, запевняє мати ув’язнених. Насильство під час досудового слідства зустрічається часто, це одна з найбільших проблем українського судочинства, зазначає суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська. Українські правозахисники стверджують: в Україні фактично неможливо довести, що людину катували під час досудового слідства.

«Три доби моїм дітям не давали спати, не давали пити і не давали їсти», – такі випробування, за словами Ольги Дьоміної, пережили двоє її синів – Сергій Дьомін і Антон Харитонов. Рік тому братів затримали і звинуватили у підриві Свято-Покровського храму в Запоріжжі. Мати переконана: її діти не скоювали злочину, правоохоронці вирішили просто знайти винуватого і змусили силою зізнатися її дітей у скоєнні злочину.

«Антона залякували, знущались і морально, і фізично, змушували їсти зі сміттєвого відра. Сергія три доби били, він осліп на одне око, шантажували», – розповідає мати.

Радіо Свобода звернулось до запорізької прокуратури, однак їхня прес-служба відмовилась коментувати справу Дьоміна і Харитонова, яку в народі вже охрестили «справою паламарів».

«Вибачте, я не коментую. Просто без коментарів на цю тему», – відповіли у прес-службі прокуратури.

Катування з боку правоохоронців – звичайна практика в Україні

Катування в Україні – звичайна практика, особливо коли мова йде про розкриття тяжких і надтяжких злочинів, зазначає правозахисник Андрій Діденко. За словами правозахисника, якщо й підозрюваних катували під час досудового слідства, то довести це майже неможливо.

«Судова медична експертиза – це державна інституція, у нас немає незалежного експертного аналізу. Судову медичну експертизу призначає слідчий після порушення кримінальної справи, а для того, щоб порушити кримінальну справу, треба мати докази. А як можна їх навести, якщо експертиза не проведена?» – обурюється Андрій Діденко.

Знущання з боку правоохоронців – одна з найбільших проблем українського судочинства і, на жаль, на сьогоднішній день цьому важко запобігти, зазначає суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська.

«На жаль, що стосується тортур, попри всі намагання, я не можу сказати, що кількість таких справ зменшилася. У нас продовжують катувати людей, особливо на досудовому слідстві. Ми надали судовим органам вказівку: якщо є припущення, що зізнання отримане таких шляхом, то його у будь-якому разі не можна класти в основу обвинувачення», – зазначає Ганна Юдківська.

Україна – п’ята у світі держава за кількістю звернень її громадян до Європейського суду з прав людини. Цей суд вже розглядав справи щодо катування підозрюваних із боку українських правоохоронців. Останній приклад: нещодавно суд у Страсбурзі виправдав хмельничанина Івана Нечипорука, якого у 2004 році засудили до 15 років ув’язнення за зберігання наркотиків та вбивство. Страсбурзький суд постановив зобов’язати Україну звільнити Івана Нечипорука і виплатити йому 48 тисяч євро морального збитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG