Доступність посилання

ТОП новини

Поляки вже знають, коли стануть незалежними від російського газу


Варшава – У Польщі розпочалося пробне видобування сланцевого газу. Поляки пов’язують із цим «блакитним паливом» великі надії. Вчора одну з перших свердловин відвідав польський прем’єр Дональд Туск. Він назвав рік, у якому Польща перестане залежати від російського газу, – 2035-й. Туск переконаний, що сланцевий газ вирішить багато польських економічних проблем, зокрема, забезпечить пересічним полякам спокійну старість.

Польський прем’єр переконаний, що в питаннях енергобезпеки країни поляки мають серйозні підстави до оптимізму. За словами Дональда Туска, його покоління дочекається моменту, коли Польща стане енергетично самодостатньою державою.

Туск каже, що недалеко той час, коли Польща диктуватиме свої умови тим країнам, які захочуть продати полякам газ, а не навпаки.

Неподалік села Любоцин на півночі Польщі, де над свердловиною запалав газовий факел, Туск говорив про можливості, які перед поляками відкриває сланцевий газ.

Польський «Північний потік»?

За оцінками експертів, польський сланцевий газ можна буде використовувати в мережі загального газопостачання. Для цього полякам доведеться збудувати мережу газопроводів, зазначив Туск. Майбутні газопроводи з півночі країни він жартома назвав польським «Північним потоком».

Крім того, за словами польського прем’єра, у Польщі подумують про спорудження газосховищ скрапленого газу та низки невеликих електростанцій, що працюватимуть на «блакитному паливі».

Туск розповів, що польські експерти вже працюють над проектом створення спеціального фонду, до якого надходитимуть гроші з польського газового бізнесу. Ці гроші, каже Туск, мали б гарантувати безпеку польських пенсій, а також підтримувати місцеве самоврядування й охорону навколишнього середовища. Такі ідеї поляки запозичили від норвежців.

Свої умови Варшава диктуватиме через два десятиліття

Польський прем’єр уперше назвав конкретний термін промислового видобування сланцевого газу у Польщі. «З помірним оптимізмом ми вважаємо, що в 2014 році розпочнеться комерційна експлуатація родовищ сланцевого газу, це дуже близькі перспективи. А у 2035 році ми зможемо відповідально ствердити, що залежні передусім від власного газу, а для газової безпеки країни це має ключове значення», – говорив Дональд Туск.

Туск каже, що є держави, які дуже не хочуть, щоб поляки почали промисловий видобуток сланцевого газу. За його словами, Варшава вже багато місяців веде справжню битву з лобістами, які роздмухують європейські дискусії про неекологічність сланцевого газу.

Тому Дональд Туск наголосив, що польський сланцевий газ не завдає шкоди природі. «Результати перших аналізів показують, – говорив Туск, – що це чистий газ, високої якості, з великою кількістю метану. Мені повідомили, що газовики дуже задоволені високою якістю цього газу». Голова польського уряду сподівається, що цю «битву» Варшава виграє.

Варто інвестувати, бо йдеться про 300 років

Польські експерти не заперечують оптимістичних прогнозів Дональда Туска. Водночас вони звертають увагу на те, що для промислового видобування сланцевого газу потрібна дуже складна й дорога інфраструктура. На її спорудження, зазначають фахівці, потрібно 10–15 років.

За словами польського міністра економіки Вальдемара Павляка, для здійснення польських мрій про енергетичну незалежність потрібні час і великі капіталовкладення. Він навів промовистий приклад: «Щоб замінити 10 мільярдів кубометрів імпортного газу польським сланцевим газом, потрібно спорудити приблизно три тисячі свердловин».

За підрахунками американського Агентства з енергетичних питань, Польща має найбільші поклади сланцевого газу в Європі. Цього газу полякам вистачить на 300 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG