Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада нервово реагує на питання сланцевого газу (польська преса)


Варшава – Польський міністр економіки порадить лідерам «Групи двадцяти», як подолати глобальну економічну кризу. Про ідеї Євросоюзу, які на саміті у Вашингтоні озвучуватиме польський міністр, пише у середу польська преса. Тема сланцевого газу залишається предметом уважного зацікавлення мас-медіа у Польщі. У «Газеті Виборчій» депутат Європарламенту розмірковує про те, хто і чому хоче заборонити видобування сланцевого газу у Центрально-Східній Європі.

Польський міністр фінансів Яцек Ростовський буде голосом Європейського Союзу на саміті «Групи двадцяти», що в четвер розпочинається у Вашингтоні. Про ідеї, з якими Ростовський збирається виступити перед учасниками саміту, розповідає економічний портал ekonomia24.pl. Перед відльотом до США Ростовський сказав журналістам, що криза в зоні спільної європейської валюти становить загрозу для всього ЄС. Міністр наголосив, що Польща, як голова Євросоюзу, відчуває себе відповідальною за пошук виходу з цієї кризи. За словами Ростовського, криза змусила Європу до єдності та солідарності. Доказ того, що економічні негаразди згуртували країни ЄС – досягнутий кілька днів тому компроміс щодо шести антикризових законопроектів. Ці закони підвищать рівень фінансової дисципліни в ЄС. Ідеї Європейського Союзу щодо подолання кризи, каже польський міністр, можуть бути корисними на глобальному рівні. Ростовський не впевнений, що в разі розпаду ЄС, НАТО вдалося б гарантувати безпеку європейських держав.

Хто і чому прагне заблокувати видобування сланцевого газу в Центрально-Східній Європі? Як Польщі та іншим зацікавленим у сланцевому газі державам не допустити впровадження мораторію на видобуток цього блакитного палива в ЄС? Яцек Саріуш-Вольський, польський депутат Європарламенту ділиться своїми міркуваннями щодо сланцевого газу на шпальтах видання Gazeta Wyborcza. На його думку, ті політики, які в Європейському парламенті говорять про неекологічність сланцевого газу, керуються не так науковими, як політичними аргументами. Промислове видобування сланцевого газу в Центрально-Східній Європі, вважає Саріуш-Вольський, для декого означало б втрату знаряддя впливу і тиску на цей регіон. Про те, що таке припущення небезпідставне свідчить, за словами Саріуша-Вольського, нервова реакція російської влади на питання сланцевого газу. Натомість для Польщі та всієї Центрально-Східної Європи, твердить політик, сланцевий газ – це шанс на зміцнення енергетичної суверенності, цивілізаційний стрибок, а також покращення геополітичної позиції всього регіону.

Чому польки охоче народжують дітей у Великій Британії, а в Польщі не хочуть? Відповіді на це запитання шукало видання Dziennik.Gazeta Prawna. За версією газети, висока народжуваність серед польських емігранток у Великобританії – це ляпас польській демографічній політиці. За статистичними даними, на які посилається видання, середньостатистична полька на Британських островах народжувала удвічі частіше, ніж та, яка залишилася на батьківщині. У Великобританії понад пів мільйона польських емігрантів. Народжуваність серед тамтешніх поляків найвища з усіх національних меншин. За народжуваністю польки випередили емігранток із Пакистану, які традиційно займали перше місце за цим показником. Незадовільна демографічна ситуація в Польщі, робить висновок газета, зумовлена не тим, що польки не хочуть народжувати, а несприятливими економічними обставинами в їхній рідній країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG