Доступність посилання

ТОП новини

Закон про вибори не можна переписувати нескінченно – експерти


Міжнародна фундація виборчих систем
Міжнародна фундація виборчих систем

Вашингтон – Українці бачать своє майбутнє в більш песимістичних тонах, ніж минулого року, а понад половина вважає, що країна крокує до нестабільності. Такі результати опитування, що наприкінці літа провела Міжнародна фундація виборчих систем (IFES). Ці результати радикально відрізняються від минулорічного опитування, коли після обрання Віктора Януковича на Президента 21 відсоток опитаних вважав, що країна на шляху до стабільності. Що сталося? Група експертів зібралася цими днями у Вашингтоні, щоб проаналізувати ці нові результати.

Результати чергового опитування громадської думки не були несподіванкою ні для кого. Більшість українців вважає, що країна крокує до нестабільності, майже 90% респондентів занепокоєні економічною ситуацією в Україні, їх турбує інфляція, бідність та безробіття. Президентові довіряє всього 29 відсотків респондентів, а 58 відсотків занепокоєні ситуацією щодо поваги до прав та свобод з боку влади.

Фінансова криза та невдалі намагання уряду дати їй раду абсолютно виправдовують такі результати громадської думки, вважають аналітики.

Але основну увагу своєї презентації вашингтонські експерти присвятили проектові нового виборчого закону, який сьогодні розглядається в українському парламенті. Міжнародна фундація виборчих систем входить до робочої групи, яка проаналізувала цей законопроект.

Величезна більшість респондентів (88 відсотків) мало чула або взагалі нічого не чула про цей законопроект, який, серед іншого, передбачає, що половина депутатів обиратиметься в одномандатних округах, друга половина за партійними списками. Прохідний партійний бар’єр підвищується від трьох до п’яти відсотків, партійні блоки не матимуть права брати участь у виборах. Такі зміни фактично цілковито усунуть малі партії від виборчого процесу.

Партія регіонів переписує закон на свою користь?

Сам законопроект у своїй суті викликає певне занепокоєння, констатує колишній посол США в Україні, аналітик Інституту Брукінґза Стівен Пайфер. «Змінювати виборчі закони в демократіях – це не обов’язково табу, але це треба робити дуже обережно, і робити це так, щоб весь політичний спектр країни був залучений у цьому процесі. Виринають проблеми, коли партія, яка здобула більшість, починає переписувати закони на свою користь. Є підстави для тривоги щодо цього законопроекту. Якщо глянути на весь цей процес, то він виглядає як спроба Партії регіонів зацементувати свою позицію в українському парламенті», – каже він.

Заступник директора Міжнародної фундації виборчих систем Ґевін Вайс є одним із авторів аналізу нового законопроекту, головний висновок якого стверджує, що пропоновані зміни насправді створюють дві паралельні системи. Він теж переконаний: забагато змін не призведе ні до чого доброго. «Якщо такі зміни будуть пропонуватися кожного разу, коли в Україні відбуваються важливі вибори, і це сприйматиметься народом як політично мотивоване, це справді створює нестабільність, яка триватиме», – каже фахівець.

Українські законодавці вже тривалий час переписують свої закони про вибори. Напередодні кожних виборів з’являються якісь нові прийоми, нюанси, зміни. Опитування показує: український виборець не має поняття, що це за зміни і заради чого їх пропонують. Пора ухвалити одні правила і жити за ними, вважає Стівен Пайфер.

«Питання закону про вибори мусить бути вирішене. Якщо Україна безконечно переписуватиме закони про вибори що п’ять років, тоді щось тут не так. Врешті-решт, мають бути єдині правила, які працюватимуть так, щоб надати справедливі правила гри повному політичному спектрові. Саме це є одним із ключів до політичної стабільності в Україні», – наголошує аналітик.

Стабільність – ключове слово в політичному лексиконі Президента Януковича. Він любить його часто повторювати і вважає себе носієм стабільності. Однак, як свідчать результати опитування, його дії до стабільності не ведуть. Схоже, новий закон про вибори піде цим самим шляхом.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG