Доступність посилання

ТОП новини

Газові переговори: Азаров не наважується стати Тимошенко?


Київ – Черговий «газовий» візит українських посадовців до Москви знову виявився безрезультатним. Нічні переговори прем’єрів Миколи Азарова та Володимира Путіна не зрушили справу з місця. А наслідком зустрічі президентів Віктора Януковича та Дмитра Медведєва, формат якої не був остаточно визначеним до кінці вівторка, стала їхня домовленість дати урядам вказівку завершити роботу щодо співробітництва у газовій сфері.

Довготривалі нічні переговори, а також поспішність, з якою Азаров вирушав до Білокам’яної, деякі оглядачі називали ознакою підготовки газових домовленостей. Проте ця зустріч завершилася безрезультатно. Такий тон задав Путін, який на самому початку переговорів напівжартома дорікнув українському колезі, що той з нього п’є кров.

«Я сподіваюся, що сьогоднішні переговори дадуть рішучий імпульс у пошуках остаточного врегулювання», – сказав Азаров після переговорів у резиденції Путіна у підмосковному Ново-Огарьово.

А вже під час засідання уряду у середу український прем’єр був дещо багатослівнішим. Він зазначив, що був зроблений «черговий крок до зближення позицій».

Про зближення яких позиції може йтися? На переконання багатьох експертів, незмінною умовою Москви задля зниження ціни палива є створення українсько-російського газотранспортного консорціуму без участі третьої сторони, тобто ЄС.

Що ж до перспективи створення двостороннього газового консорціуму, то на думку експертів, таку можливість наразі відкидати не варто. Хоча є речі, які заважають цьому. По-перше, як таке рішення мотивувати Європі, а по-друге, українська влада боїться йти на такі радикальні кроки, зважаючи на прецедент з Юлією Тимошенко.

«Погані результати переговорів штрафуються досить жорстко. Тобто, ті, хто ставить підпис, можуть нести потім серйозну відповідальність», – каже Радіо Свобода президент Київського енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Янукович дорікнув ЄС браком співпраці

Під час сьогоднішньої прес-конференції Президент Віктор Янукович заявив, що Україна ставить за мету створення тристороннього консорціуму. Разом з тим, він наголосив, що наразі немає ніяких позитивних результатів у цьому питанні, і виною цьому є європейська сторона.

«Ми бачимо, що Україну ігнорують наші колеги в Енергетичному співтоваристві. Ухвалюються рішення, які йдуть всупереч національним інтересам. Ми не бачимо розуміння того, як буде далі. Якщо буде зберігатися така динаміка, для чого це нам? Для галочки чи це данина моді?» – риторично запитував Янукович.

До речі, про те, що ЄС не виділив на модернізацію української ГТС «жодного цента», заявляв на початку тижня і заступник голови правління «Нафтогазу» Вадим Чупрун.

Такі заяви, зазначає Олександр Тодійчук, є своєрідною відповіддю на звинувачення європейців.

«Європейська сторона показала нам низку наших проблем, тож було бажання компенсувати це зустрічними звинуваченнями», – говорить Тодійчук.

Від газової капітуляції владу стримує суд над Тимошенко

Віктор Янукович вважає, що ціна на російський газ не повинна бути вищою, ніж 250 доларів.

«Ми кажемо про знижку… На сьогодні ціна 515 доларів в Україні, а з урахуванням харківської знижки – 415. Це не підйомна ціна», – сказав Янукович.

Наразі, наголошують оглядачі, українська влада опинилася у складній ситуації. Зважаючи на падіння рейтингу, владі необхідна знижка на газ для збільшення соціальних виплат населенню напередодні виборів. Проте показово суворий суд над Тимошенко стримує чинну українську владу від того, щоб і,ти на такі поступки, які потім хтось зможе трактувати, як перевищення повноважень.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG