Доступність посилання

ТОП новини

Польща має позитиви й без України (європейська преса)


Прага – Європейські газети підсумовують головування Польщі в Євросоюзі і оглядачі вважають, що, не зважаючи на явні невдачі з політикою сусідства, включно з Україною, Варшава все ж домоглася позитивного балансу своєї проєвропейської діяльності на чолі ЄС у другому півріччі 2011 року. Чого лише варте затвердження майбутніх бюджетних принципів з обмеження державної заборгованості в межах ЄС, у чому Варшава відіграла дуже важливу роль. У Брюсселі вважають, що перевезення Юлії Тимошенко до колонії під Харковом може ще більше погіршити стосунки України з Європою.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» вважає, з посиланнями на низку експертів, що «Польща має у цілому позитивний баланс свого піврічного президентства в ЄС». І це, не зважаючи на невдачі з Україною, коли не вдалося звільнити з ув’язнення Юлію Тимошенко та успішно парафувати угоду між ЄС та Києвом. Газета зауважує, що Польща і Швеція, котрі ініціювали «Східне партнерство», не змогли «просунутися тут на якісь суттєві кроки вперед». Бойкот Білорусі фактично провалився, та й польський уряд нічого не зміг зробити щодо звільнення Тимошенко та суттєвого зближення України з ЄС. Хоча в активі Варшави у другі половині 2011-го – затвердження членами Євросоюзу майбутніх бюджетних принципів для обмеження державної заборгованості у межах ЄС. Польща радіє щодо успішного завершення переговорів з Хорватією про вступ до ЄС, з того, що вдалося уникнути поділу ЄС на членів єврозони й країни без євро. Експерти також вважають, що польській владі вдалося подолати посткомуністичні та консервативні вади свого правління.

Брюссельське видання EUObserver прогнозує подальше погіршення взаємин Брюсселя з Києвом. І для цього може стати причиною перевезення ув’язненого лідера української опозиції з Київського СІЗО до однієї з в’язниць під Харковом. «Таке рішення таїть в собі ризики значного погіршення стосунків, особливо, після того, як ЄС офіційно закликав Президента Віктора Януковича звільнити Тимошенко і дозволити їй брати участь у парламентських виборах у жовтні 2012 року».

Польська «Жечпосполіта» висловлює занепокоєння устами експертів про подальшу долю лідера української опозиції Юлії Тимошенко, котру влада перевела під Новий рік з Київського СІЗО до подібної ж ізольованої камери СІЗО в одної з Харківських в’язниць. Експерти попереджають, що влада Януковича може фізично знищити свого чи не головного політичного опонента і сказати при цьому «дуже шкодуємо», що так сталося… Видання з Варшави цитує польського євродепутата Павла Коваля, який висловлює жаль з приводу невдачі польської влади щодо визволення Юлії Тимошенко та висловлює занепокоєння щодо позиції з цього питання влади Данії, котра перебрала естафету головування в ЄС від Варшави з 1 січня 2012-го. Коваль також виловив сподівання на те, що «парафування угоди між ЄС та Україною може відбутися у найближчі кілька місяців». Тут також висловлюється думка про «неясність майбутньої політики Президента Януковича» і ставиться питання, чи буде він й надалі притримуватися стратегічної мети євроінтеграції України,чи ж зближення з Росією.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG