Доступність посилання

ТОП новини

Європа готова втрутитися в газові переговори Москви і Києва (європейська преса)


Прага – Преса прогнозує складні російсько-українські газові переговори, що повинні відновитися у вівторок, 17 січня. Європа, зі свого боку, заявляє, що готова втрутитися і нагадує Україні про статут Європейського енергетичного співтовариства. Експерти кажуть про ймовірність лише тимчасових домовленостей сторін і вплив цих переговорів на передвиборну ситуацію як в Україні, так і в Росії. Вони також зауважують, що Росія активно обговорює тему реалізації нового проекту газогону «Південний потік», що є також важливим елементом тиску на Київ. Європейські газети цитують главу українського уряду, котрий заспокоює країни Європи щодо стабільності транзиту газу через Україну.

«Москоу Таймз» звертає увагу на заспокійливу реакцію Києва щодо подальших труднощів на газових переговорах між Україною і Росією, котрі відновилися у понеділок. Глава українського уряду Микола Азаров називає побоювання щодо нового газового конфлікту сторін «абсурдними» і гарантує, що ніякої газової війни «з російськими братами не буде». Газета також стверджує, що нібито в неділю мали вже відбутися переговори між міністром палива й енергетики України Юрієм Бойком та главою російського «Газпрому» Олексієм Міллером, але ніякої інформації про це не надходило. Видання також цитує Юрія Бойка, котрий заявив перед продовженням газових переговорів з Росією, що Україна не збирається поступатися комусь контролем над українською газотранспортною системою. «Москоу Таймз» також цитує Президента України Віктора Януковича, котрий заявляє про необхідність диверсифікації енергопостачання й перехід на власні енергоносії включно з вугіллям, зрідженим газом та сланцями, бо, як наголосив Янукович, поточна «газова ціна з Росії вбиває внутрішнього товаровиробника», хоча експерти, що їх цитує згадане видання, кажуть про подальшу значну залежність України від російського блакитного палива.

Московська «Нєзавісімая газета» інформує про наміри України зменшити постачання російського газу та про негативну реакцію на це з боку Кремля. Автор матеріалу Тетяна Івженко розповідає тут також про телефонну розмову між Єврокомісаром з енергетики Ґюнтером Еттніґером та міністром Юрієм Бойком, коли представник ЄС заявив про готовність Брюсселя включитися у російсько-українські газові перемови у разі згоди на це Москви і Києва. Як відомо, Росія проти такого втручання ЄС. Тут також зауважено, що Еттінґер попередив Бойка про дотримання Україною статуту Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС), членом якого є Київ. Зауваження Єврокомісара, як тут наголошено, стосувалося планів створення російсько-українського газового консорціуму, що, на думку ЄС, було порушенням статуту ЄЕС. Експерти, яких цитує «Нєзавісімая газета», не виключають, що Москва і Київ відкладуть газової домовленості до весни.

Оглядач брюссельського видання «NEWEUROPE» Костас Ґеропулос вважає, що конкретні розмови Кремля про реалізацію проекту нового газогону «Південний потік» є, насамперед, запланованим тиском на позицію Києва щодо здачі власної ГТС «Газпрому». Відомий енергетичний експерт з Москви Кріс Віфер каже цьому виданню, що «згода Києва на контроль «Газпрому» над українською ГТС та під'єднання до цього ЄС призведе до відкладення реалізації проектів «Південний потік» та «Набукко».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG