Доступність посилання

ТОП новини

Серце для Гавела


Із десятків тисяч свічок, які запалили чехи на знак пам’яті й шани до Вацлава Гавела, має бути відлите велике воскове серце
Із десятків тисяч свічок, які запалили чехи на знак пам’яті й шани до Вацлава Гавела, має бути відлите велике воскове серце
Прага – «Серце для Гавела» – акцію під такою назвою спонтанно, за покликом свого серця ініціювали двоє празьких митців, до яких на добровільних засадах приєднались сотні пересічних громадян. З багатьох десятків тисяч свічок, які по всій країні запалили чехи на знак пам’яті й шани до свого президента Вацлава Гавела, котрий помер 18 грудня минулого року, має бути відлите велике воскове серце. Цей пам’ятний знак незабаром буде встановлений у центрі чеської столиці.
Серце для Вацлава Гавела
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
Кожен, хто побував у Чехії в дні жалоби за Вацлавом Гавелом, був вражений, яким нескінченним потоком вдень і вночі йшли люди на головну Вацлавську площу Праги, щоб там біля пам’ятника Святому Вацлаву запалити свічку. Вацлавська площа – місце, де у січні 1989 року за протест проти комуністичного режиму і окупації Чехословаччини військом Варшавського пакту арештували Вацлава Гавела, тут також він виступав в історичні дні «оксамитної революції».

У дні жалоби площа палала, тисячі людей запалювали свічки і біля його дачі в Градеку на півночі Чехії, і по всій країні. Час минав, зібралось море свічок, які вже мали прибрати прибиральні служби.

Та двоє пражан, Роман Швейда і Лукаш Ґавловський, вирішили використати недогорілий віск і створити з нього воскове серце.

«Думка прийшла просто біля пам’ятника Святому Вацлаву, коли я побачив величезну кількість свічок, що заповнили площу. Видовище мене надзвичайно зворушило не тільки величезною глибиною людського переживання – люди тужили, що померла велика людина. У цій справді народній жалобі я усвідомив, що сталось щось велике, що люди у ці дні разом, що вони відкриті у своїх почуттях. Ця мить мене змінила, і Гавел для мене також став іншим. Парадоксально: коли Гавела не стало, він мені став ще ближчим. А тому, що я митець, працюю з різними матеріалами, я вирішив використати недогорілий віск, перш ніж його мали прибрати з площі. З цього воску я вирішив відлити твір, який би якось нагадав все це дійство, що в нас відбувалось», – розповів Радіо Свобода Лукаш Ґавловський.

Роман Швейда і Лукаш Ґавловський звернулись до співгромадян, щоб вони допомогли привезти свічки до їхньої майстерні у Празі й витягти їх із пластмасових оболонок. З воску двоє митців-ентузіастів відливають велике серце.

Символічне серце не випадкове

Ця форма символічна і вибрана не випадково: зображення серця часто любив додавати до свого підпису Вацлав Гавел, не раз порушуючи тим встановлені протоколом норми.
Нам цікаво, як серце поведеться на відкритому просторі, може, люди самі вигадають ідею і простір для нього
Лукаш Ґавловський

«Твір розміром понад два з половиною метри має форму серця. Ми відливаємо його у дерев’яній формі, щодня його висота піднімається на 20 сантиметрів. До серця можна буде ввійти – а що коли там всередині вас щось торкнеться? В цьому є певна вразливість символу. Серце нам здається гарним, але серце буде встановлене на вулиці, його можуть пошкодити. Тобто тут мова про відвагу, але і про гру. І нам цікаво, як серце поведеться на відкритому просторі, може, люди самі вигадають ідею і простір для нього», – каже Лукаш Ґавловський.

Велике «Серце для Гавела» незабаром має бути встановлене на площі перед Національним театром у Празі. Вперше не драматург Вацлав Гавел пише п’єсу, а чехи готують для нього своє дійство.

Готується ще одна ймовірна зміна: пражани запропонували присвоїти столичному летовищу ім’я Вацлава Гавела. Не виключено, що ще цього року вас привітає Гавлове летовище в Празі.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG