Доступність посилання

ТОП новини

Українці сумують за Вацлавом Гавелом


Вшанування пам’яті першого президента Чеської республіки Вацлава Гавела, Київ, 20 грудня 2011 року
Вшанування пам’яті першого президента Чеської республіки Вацлава Гавела, Київ, 20 грудня 2011 року
Київ – Вшанувати пам’ять першого президента Чеської республіки Вацлава Гавела можна від сьогодні в приміщенні посольства Чехії у Києві. Виcловити співчуття приходили посли європейських країн, українські посадовці, чехи, що живуть в Україні, всі небайдужі. Колишній дисидент і драматург, який очолив Оксамитову революцію в Чехословаччині, помер минулої неділі на 76 році життя.

Чеські прапори приспущені, на них жалобні стрічки. Співробітники посольства ледве стримують сльози. В одному з холів будівлі можна покласти квіти до портрета Гавела і залишити запис у жалобній книзі. Тут же на стінах висять його фотографії.

Охочих висловити співчуття сьогодні небагато. Працівники посольства сподіваються, що відвідувачі ще прийдуть – залишити запис у жалобній книзі можна буде ще 21 та 22 грудня.
Cпікер Верховної Ради України Володимир Литвин
Cпікер Верховної Ради України Володимир Литвин

Записи до жалобної книги

Одним із перших відвідав чеське посольство спікер Верховної Ради України Володимир Литвин. Смерть Вацлава Гавела – це сумна подія і для України, – сказав він, – адже чеський політик і громадський діяч завжди бачив Україну складовою частиною Європи.

«Він залишався оптимістом, хоча й говорив відкрито про своє бачення складнощів, проблем, перепон, які не дозволяють Україні якомога швидше інтегруватися в євроспільноту. Така велика європейська постать, як Вацлав Гавел, добре знав Україну, особливо судячи з відгуків, які звучать у ці скорботні дні, мав тут багато друзів. Очевидно, для України та Європи це яскравий зразок того, як бути гуманістом не лише за своєю сутністю, але й за практичними діяннями», – зазначив Литвин.
Посол Естонської Республіки в Україні Лаурі Лепік залишає у жалобній книзі запис з приводу смерті Вацлава Гавела
Посол Естонської Республіки в Україні Лаурі Лепік залишає у жалобній книзі запис з приводу смерті Вацлава Гавела

Емоційний лист-співчуття від усього робочого колективу передав до посольства чоловік похилого віку, що не побажав назватися. «Чехам є чим пишатися, бо не кожен народ має таких достойників, як Вацлав Гавел. Я хотів особисто передати співчуття його рідним, близьким і всьому чеському народові з приводу цієї вікопомної втрати. Вічна пам’ять», – сказав він.

«Демократія, свобода, воля, Гавел»

Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук розповів у коментарі Радіо Свобода, що знав Вацлава Гавела особисто і вважає його людиною «великого масштабу».
Це була людина – європеєць за природою, за змістом, вроджений демократ
Леонід Кравчук

«Це була людина – європеєць за природою, за змістом, вроджений демократ. Це було органічне поєднання. Демократія, свобода, воля, Гавел – поєднувалося в одному слові. Звичайно, Європі не вистачатиме такої людини, але я сподіваюся, народяться люди, які будуть продовжувати його справу. Вацлав Гавел – це унікальне явище і для епохи, і для загалом людського виміру», – сказав Леонід Кравчук.

Президент України Віктор Янукович також висловив жаль у зв’язку зі смертю чеського діяча. «Переконаний, що ім’я Вацлава Гавела навіки залишиться в історії, як символ свободи, демократії та успішності реформ», – йдеться у співчутті глави української держави, яке оприлюднили в Києві у понеділок.

Вацлав Гавел не раз бував в Україні, вітав Помаранчеву революцію (навіть носив жовтогарячу стрічку). Влітку цього року, в своїй останній статті про Україну він попереджав про загрозу авторитаризму на берегах Дніпра і звертав увагу на слабкість громадянського суспільства, яке має мало важелів впливу на олігархічних правителів.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG