Доступність посилання

ТОП новини

Бідність українців у тіні Євро-2012 (європейська преса)


На тлі величезних затрат на проведення Євро особливо чітко видно сотні тисяч бідних людей – Die Presse
На тлі величезних затрат на проведення Євро особливо чітко видно сотні тисяч бідних людей – Die Presse
Прага – Європейська преса інформує про сильні морози у Східній Європі, котрі призвели до загибелі десятків людей. Зима докотилася і до курортів Іспанії, де цього року вперше випав сніг. Західні благодійні організації піклуються сьогодні про українських бідняків, насамперед дітей-сиріт та людей похилого віку. Оглядачі наголошують, що на тлі величезних затрат на проведення Євро-2012 в Україні особливо чітко видно сотні тисяч бідних людей, десятки тисяч дітей-сиріт, страдницьке життя людей старшого віку. Газети звертають також увагу на зростання популярності «націоналістичної партії «Свобода» напередодні парламентських виборів в Україні.

Чеська Lidové noviny інформує, що через великі морози в Європі вже загинуло щонайменше 50 людей. «Лише в Україні за останні дні замерзло близько 18 осіб, в Польщі від останніх вихідних днів замерзло 12 людей». Видання також повідомляє про сильні морози (20-25 градусів) у Польщі, Словаччині. А в Італії, Болгарії, Сербії до того ж оголошено про небезпеку великих снігопадів. Газета з Праги наголошує, що особливо холодно в Україні, де стовпчик термометра впав нижче 20-ти і в останні дні понад 400 осіб потрапили обмороженими до лікарень. Також Lidove noviny повідомили, що по Україні влада відкрила до півтори тисячі пунктів обігріву, де охочим також дають їжу й чай. Газета зауважила, що у зв’язку з похолоданням чимало шкіл в Україні закриті. Газета також повідомляє про холоди в Іспанії, Німеччині, попереджає про настання ще сильніших морозів у Європі до кінця цього тижня.

Австрійська Die Presse пише про те, як у тіні Євро-2012 в Україні ховаються злидні багатьох людей, алкоголізм і зростання кількості дітей-сиріт. Особливо контрасти між бідністю та блиском підготовки до Євро-2012 помітно, як зауважує газета, в Харкові, де поряд із розбудованими дорогими готелями в центрі міста, все більше видно злидні тисяч жителів харківського масиву Салтівка, де проживає до половини населення півторамільйонного міста, що приймає влітку гостей з усієї Європи. Газета наголошує, що одна ніч у новому готелі в центрі Харкова коштує близько 200 євро, стільки ж, скільки заробляє пересічний українець за місяць.

Die Presse також звертає увагу на тисячі дітей-сиріт Харкова, котрим конче необхідна допомога, чим нині переймаються австрійські благодійні фонди. Не менше проблем у багатодітних родинах, як, скажімо, 28-річної Світлани з Салтівки, котра має трьох маленьких дітей і живе з ними в одній кімнаті. До того ж, Світлана ніде не працює. Видання з Відня також попереджає, що кількість так званих «соціальних сиріт», дітей без батьків, у Харкові постійно зростає.

Інша австрійська газета – Der Standard – наголошує на проблемах десятків тисяч українських пенсіонерів і людей похилого віку, котрі на прожиття мають від 100 до 200 євро у місяць. Зокрема, йдеться про пенсіонерів і старших людей Харкова, котрі отримують пенсії менше ста євро на місяць і мають проблеми з медичним забезпеченням та житлом. Видання наголошує, що пересічні українські платники податків змушені брати на себе ще мільярдні витрати на підготовку до Євро-2012. Так з 9 мільярдів євро затрат на підготовку футбольної першості Європи в Україні пересічні громадяни мусять заплатити до 3 мільярдів євро, іншу частину покривають приватні інвестори.

Московська «Независимая газета» інформує, що відзначення дати героїв Крут в Україні показало наростання популярності «націоналістичної партії «Свобода». Видання пише про зіткнення між так званими «російськими силами» і «свободівцями» в Донецьку, Києві, демонстрації «націоналістів» у багатьох містах України. Експерти відзначають реальність проходження представників «Свободи» до парламенту на жовтневих виборах до Верховної Ради.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG