Доступність посилання

ТОП новини

Путінська стабільність переростає в стагнацію


В особі Путіна поєднуються упевненість, зверхність, зухвалість і чимала доза параної та страху – оглядач
В особі Путіна поєднуються упевненість, зверхність, зухвалість і чимала доза параної та страху – оглядач
Четвертого березня росіяни голосуватимуть за нового президента. Як це часто буває в Росії, результат відомий ще до виборів, єдина загадка цих виборів полягає в тому, чи виграє Володимир Путін в першому, чи таки в другому турі. Американські експерти вважають, що перемога Путіна гарантована, однак ця перемога буде початком кінця епохи Путіна.

Американські аналітики з «Дому свободи» (Freedom House) та престижного університету Джорджа Вашингтона сходяться на тому, що російський колишній президент, теперішній прем’єр, а незабаром знову глава держави є заручником системи, яку він сам розбудував.

Так званий соціальний контракт із російським електоратом, згідно з яким люди відмовилися від певних прав і свобод, але за те отримали економічне зростання та підвищення добробуту, сьогодні переживає велике випробування. Цю дорогу стабільність, про яку так любить говорити Путін, російський електорат викликає на іспит. Так вважає віце-президент «Дому свободи» Крістофер Вокер.

«Ця авторитарна домовленість, що стала системою російського буття і за якою росіяни живуть останнім часом, жертвуючи свої права в обмін на економічну вигоду, проходить перевірку просто зараз», – каже Вокер.

Заручник власної системи

Експерти констатують те, що пересічний російський обиватель давно добре знає: Росія сьогодні є клептократією, корумпованою країною згори донизу. З півтора трильйона російського валового продукту корупція зжирає від 300 до 500 мільярдів щорічно.

І от саме ця всеосяжна корупція не дозволяє Путіну відійти від влади, адже тоді він ризикує втратити все, що накопичив, стверджує професор Інституту Європейських студій університету Джорджа Вашингтона Роберт Ортунґ.

«Корупція стала системною характеристикою російського режиму. Й тому, що система є такою корумпованою, вона не дозволяє Путіну відійти, – зазначає професор. – Важко уявити, що в близькому майбутньому щось в Росії зміниться».

Ортунґ звертає увагу на розбуджене російське громадянське суспільство, яке останнім часом відверто виступає проти результатів минулорічних виборів до Деждуми та проти повернення Путіна. Демонстрації, які зараз досить часто відбуваються в Росії, ще не стали масовим всенаціональним явищем, але вони вже зараз ставлять правильні вимоги та питання, стверджує американський науковець і показує листівку та гасла, які напередодні виборів з’оявилися в Росії, що запитують: «Вор в Кремле или в тюрьме? Решать тебе».

Програшна перемога

Вже зараз можна констатувати, що російські вибори не будуть вільними та демократичними, адже Кремль забезпечив відсутність справжньої опозиції, дав добро на своїх вибраних кандидатів, не допустив опозицію до медіа, та й раптом за тиждень до виборів соціологічний Левада-центр оприлюднює дані, за якими рейтинг Путіна піднявся вище за 60 відсотків.

Так, Путін виграє вибори, але він вже програв на трьох фронтах, вважає президент «Дому свободи» Дейвід Креймер.

«Я думаю, він втратив легітимність, він програв в тому, що страх, яким просякло російське суспільство за роки його влади, починає щезати, і, нарешті, я сказав би, що вже немає навколо нього цієї аури непереможності. В російській політиці вже немає жодної певності», – зазначає Креймер.

Збудувавши повністю корумповану вертикальну систему влади в країні, Путін не може просто відійти, бо тоді він ризикує втратити все. Саме тому він повертається на президентське крісло. Саме тому він активно звинувачує Захід в антиросійських діях, пришиває то держсекретареві США Гілларі Клінтон, то іншим відповідальність за організацію противладних демонстрацій, саме тому він запевняє, що Росії загрожують ззовні, щоб внутрішні загрози замести під килим та нівелювати дедалі більшу армію своїх незадоволених співвітчизників.

В особі Путіна поєднуються різні риси, каже Дейвід Креймер, – упевненість, зверхність та зухвалість. До цієї комбінації ще й входить чимала доза параної та страху, все це створює вибухову формулу, кажуть американці. Тому ця славна путінська стабільність вже зараз перетворюється на стагнацію.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG