Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Януковичу угода про асоціацію між Україною та ЄС?


Ukraine -- The Council of Regions, Kyiv, 21Feb2012
Ukraine -- The Council of Regions, Kyiv, 21Feb2012
Брюссель – У п’ятницю у Брюсселі розглядатимуть питання парафування угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Таку суто технічну процедуру проведуть за участі заступника міністра закордонних справ Павла Клімкіна та чільного представника Європейської служби зовнішньої діяльності Мирослава Лайчака. Експерти прогнозують, що офіційний Київ намагатиметься представити це черговим досягнення на шляху євроінтергації. Тим часом у самій об’єднаній Європі парафування вважають звичайною фіксацією тексту документа. А загалом набуття угодою чинності залежить від того, чи перестане українська влада використовувати судові важелі в боротьбі з опозицією.

Київ та Брюссель домовилися провести парафування угоди про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі без зайвого галасу. Адже мова йде про підписи на 170 сторінках політичної частини документа й першої та останньої сторінок частини щодо вільного торговельного простору. Переговори навколо тексту угоди завершилися ще торік, але через погіршення демократичної атмосфери в Україні, на саміті у грудні європейці пообіцяли тільки її парафування.

Як кажуть європейські дипломатичні джерела, Євросоюз рушить далі до підписання й ратифікації цього документа тільки тоді, коли українська влада продемонструє зміни у державній та судовій системі, зокрема, найважливіший показник, – звільнення Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів, засуджених через політичні переконання.

Чим є угода для Януковича?

Однак європейські експерти вказують на те, що чимало політиків Євросоюзу вважають угоду про асоціацію з Україною важелем впливу на команду Президента Віктора Януковича. Вони переконані, що слід продовжувати політику умов, тобто: підписання угоди взамін на реформи та звільнення опозиційних лідерів, насамперед, Юлії Тимошенко.

«Так думають ті колеги, що чомусь вважають, що для Віктора Януковича угода про асоціацію має особливу цінність. Але вони помиляються», – переконує євродепутат від Польщі Павел Залевський.

Чим на практиці є для Президента Януковича угода про асоціацію? Це – зобов’язання провести демократичні реформи, які практично зменшать його владу
Павел Залевський
«Чим на практиці є для Президента Януковича угода про асоціацію? Це – зобов’язання провести демократичні реформи, які практично зменшать його владу. Ось що для нього у першу чергу означає угода про асоціацію. Хоча там є й багато інших речей. Тож, як можна тиснути на цього Президента, щоб він отримав те, що применшить його владу. Це – нереально».

Лише перша частина парафування

Характерно, що сьогодні відбудеться лише перша частина парафування, бо надалі частина тексту, який регламентуватиме зону вільної торгівлі між Україною та ЄС ще має пройти додатковий лінгвістичний аналіз. Потім, після перекладу цих майже двох тисяч сторінок всієї угоди, її передадуть до Ради Євросоюзу, яка має видати Єврокомісії мандат на підпис. Наступний крок – підписання, обговорення у Європарламенті й нарешті – ухвалення кожною із 27 країн-членів. Тільки після цих всіх рівнів угода може набрати чинності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG