Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери заповнюють прогалини, які залишає держава


Катерина Недеснова

Київ – Соціальний проект «Час волонтерства» презентували на першому студентському форумі волонтерів. На форум не вдалося зібрати волонтерів із різних регіонів України, тому основними учасниками стали студенти Київського національного університету.

17 квітня відбувся перший Всеукраїнський студентський форум волонтерів, метою якого було розглянути вже існуючі волонтерські проекти і започаткувати нові. Учасниками форуму мали стати Фонд волонтерів України та студенти з різних регіонів країни. Проте, вдалося зібрати лише студентів Київського національного університету та кількох активістів столичних волонтерських організацій.

Соціальний проект «Час волонтерства», спрямований на розвиток цього руху, представив на Форумі президент Фонду волонтерів Тимофій Нагорний. Він повідомив, що бюджет Фонду наразі нараховує 118 тисяч гривень, що направляються на підтримку волонтерських ініціатив.

Надія Матвійчук, активіст організації «Благодійник», розповіла, що ось уже п’ять років об’єктом їхньої опіки є сироти, діти позбавлені батьківського піклування та самотні люди похилого віку.

«Наша діяльність подібна до латання дірок. Хтось їх робить, а ми їх латаємо. Це, можна сказати, задача всіх волонтерів», – зауважила волонтерка.

У перебігу форуму учасники дискусії спробували дати визначення волонтерській діяльності. Вони визначили два основні вектори волонтерського руху – матеріальний і нематеріальний.

У матеріальному чи прагматичному вимірі волонтер, як мінімум, отримує сертифікат, запис у заліковій книжці, що він проходив волонтерську практику і бонус до резюме. Також, як правило, «волонтерство стає трампліном до наступних проектів».

Стосовно нематеріальних вигід, то «це нові зустрічі, контакти, знайомства, доступ до закритих місць» і, звичайно, моральне задоволення.

Найдобрішому студенту – найбажаніший подарунок

У рамках проекту «Час волонтерства» стартував конкурс, який має на меті обрати найдобрішого студента. Ним може стати кожен, хто запропонує свою волонтерську ініціативу та втілить її у життя до 5 грудня, тобто до Дня волонтера. Визначатимуть переможця самі студенти.

Для початку усіх небайдужих запросили долучитись до всеукраїнської акції з прибирання пляжів, яка відбудеться 21 квітня у всіх містах України.

«Призом для найдобрішого стане те, чого б йому найбільше хотілось. Захоче до Таїланду – поїде, захоче комп’ютер – матиме», – пообіцяв Тимофій Нагорний.

Голова Фонду волонтерів також відзначив винагородами тих, хто вже зробив свій внесок у розвиток волонтерського руху. Зокрема планшетним комп’ютером був нагороджений спортсмен Денис Мінін, який реалізовує соціальну програму з розвитку спорту серед молоді, зокрема, й серед вихованців дитячих будинків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG