Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко знову хоче діалогу із Заходом


Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив із закликами до Європейським Союзу та Сполучених Штатів про відновлення діалогу.

Під час виступу у парламенті зі щорічним посланням Олександр Лукашенко багато уваги приділив відносинам із Євросоюзом і США, заявивши про готовність Мінська до оновлення діалогу із Заходом, що був втрачений через репресії у Білорусі після виборів президента 2010 року.

«Ми по-різному дивимося на різні питання устрою суспільства, але долати ці розбіжності потрібно діалогом, переговорами, а не санкціями й заборонами. У Білорусі немає ворожнечі ні до Європейського Союзу, ні до США», – зазначив Лукашенко.

Але торкаючись суті суперечностей між країнами Заходу і білоруським керівництвом, що пов’язані з порушенням у Білорусі демократичних стандартів і прав людини, Лукашенко порадив Заходу не втручатися.

«Ось ви провели у Франції вибори, я відразу ж привітав президента. Народ визначився у Франції. Нам яке діло туди лізти? Так і ви ж себе поводьте відповідним чином», – зауважив білоруський президент.

На ще одну вимогу Євросоюзу до білоруської влади про мораторій на смертну кару Лукашенко відповів категоричним «ні».

Лукашенко боїться нового президентства Путіна?

Усе це свідчить про те, що для білоруського керівництва діалог із Заходом потрібний не для того, щоб переймати стандарти демократії, зазначає мінський політолог Олександр Класковський. Білорусі потрібні західні гроші та свобода геополітичного маневру, тому що найближчим часом можливе посилення пресингу з Москви.

Політик Вінцук Вячорка теж вважає, що Лукашенко побоюється нового президентства Путіна, тому й хоче грати на суперечках між ЄС та Росією. «Хоча що далі, то тісніше й безнадійніше, я б сказав, він стає пов’язаним із кремлівською політикою», – зауважив Вячорка.

Ціна декларацій Лукашенка про діалог із Заходом дорівнює нулю, каже Вінцук Вячорка, бо Лукашенко не хоче ніяких змін у репресивній внутрішній політиці, він відмовляє білорусам у праві на свободу та європейські цінності.

«Він може й готовий до якоїсь розмови, але тільки на своїх умовах. Це означає, що нормального діалогу у Білорусі за Лукашенка з Європою та США бути не може», – наголосив Вінцук Вячорка.

Він пригадує, що раніше політики-прагматики на Заході після подібних заяв готові були контактувати з мінським режимом, зокрема так було у 2008–10 роках. Але тепер такого бажання немає, Євросоюз тримається твердої позиції щодо Мінська. Зокрема голова представництва ЄС у Мінську Майра Мора після закликів Лукашенка до діалогу заявила, що «ніякого змістовного діалогу зі владою Білорусі не може бути, допоки не будуть звільнені й відновлені у своїх правах усі політичні в’язні».
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG