Доступність посилання

ТОП новини

У приймаючих містах Євро-2012 масово вбивали тварин – депутат Ар’єв


Акція на захист безпритульних тварин
Акція на захист безпритульних тварин
Київ – У містах, що приймають Євро-2012, під час підготовки до чемпіонату жорстоко винищували безпритульних тварин. Подекуди це робили за гроші, виділені на їхню стерилізацію та утримання у притулках. Про це йдеться у документальному фільмі «Криваве Євро», знятому українськими авторами. Факти, наведені у фільмі, підтверджують і активісти, які за власний кошт доглядають за собаками, що живуть на вулиці. Водночас представники влади запевняють, що зробили все можливе для проведення гуманних заходів, щоб зменшити кількість безпритульних тварин.

«Люди вимагають від уряду України зупинити масові убивства безпритульних тварин. Знищення відбувається безпосередньо за участі влади України у містах, де буде українська частина чемпіонату з футболу», – цими словами починається документальний фільм Володимира Ар’єва, Катерини Філіпенко та Івана Кравчишина «Криваве Євро».

Стрічка розповідає, як українська влада очищає міста для Євро-2012, масово вбиваючи безпритульних тварин. У фільмі наведені докази того, як за мовчазною згодою державної влади та органів місцевого самоврядування міст, що приймають Євро-2012 в Україні, кошти, виділені на гуманні заходи зі скорочення кількості безпритульних тварин, витрачаються на жорстокі вбивства, зокрема, собак. Тварин відстрілюють та труять забороненими у Європі речовинами, розповів Радіо Свобода один із авторів фільму, депутат із фракції Наша Україна – Народна самооборона Володимир Ар’єв.
Я сам став свідком одного такого вбивства
Володимир Ар’єв

«Я хотів лише показати, що саме відбувається в Україні. Я сам став свідком одного такого вбивства. Після того я хотів показати усьому світу, що робиться в Україні. Особливо під егідою футболу. Щоб вболівальники розуміли, що ті євро, які вони будуть витрачати в Україні, вже омиті кров’ю тварин», – наголосив Ар’єв.

Українські канали відмовилися демонструвати фільм, але він розміщений в інтернеті, тому кожен охочий може його подивитися, зауважив Володимир Ар’єв.



У Києві за бюджетні гроші тварин не вбивають – Пабат

Фільм перебільшує масштаби можливого негуманного поводження з тваринами у приймаючих містах Євро-2012, вважає депутат Київської міської ради, член фракції «Громадський актив Києва» Олександр Пабат. За його словами, столична влада зробила усе можливе для забезпечення стерилізації безпритульних тварин та їхнього утримання у притулках. Були ухвалені і виконані рішення про фінансування таких заходів, запевнив він.

«Звичайно, є так звані «перегиби на місцях». Але що стосується Києва, то таке звіряче винищення і тому подібні речі не відбуваються, по-перше, за бюджетні кошти. По-друге, через те, що притулок для тварин є вигідний комунальним службам. Що більше у них буде тварин у притулку, то більше фінансування вони отримуватимуть. Навіть, коли б хотів хтось це зробити, йому набагато вигідніше привести цю тварину», – заявив Пабат.

Собак винищують, бо муніципальні притулки переповнені – захисниця тварин

Водночас, у Києві поширюється рух громадян, які власним коштом оплачують годування, утримання у приватних притулках та стерилізацію тварин, кинутих господарями. Утім, це не рятує, наприклад, собак від жорстокого винищення, розповіла Радіо Свобода одна з активісток цього руху Оксана (жінка, побоюючись конфліктів з владою, просила не називати її прізвища).
Їм все одно, що вони стерилізовані, викликають ловців, і подальша доля цих собак не відома
Активістка

«Останнім часом, саме через Євро почастішали такі випадки. Наприклад, коли надходить скарга від директора школи, чи директора ринку, що їм заважають собаки. Їм все одно, що вони стерилізовані, що вони вже не будуть розмножуватися. Туди викликають ловців, вони їх відловлюють, і подальша доля цих собак не відома. Притулки переповнені, тому собаки туди часто не потрапляють», – розповіла Оксана.

2006 року в Україні був ухвалений закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», який, серед іншого, забороняє винищення безпритульних тварин. Громадські активісти та автори фільму «Криваве Євро» стверджують, що цей закон систематично порушується, а влада на це жодним чином не реагує.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG