Доступність посилання

ТОП новини

Нікого насильно виписувати із лікарні до Євро-2012 не будемо – головний лікар


Олександрівська лікарня: нікого насильно виписувати не будуть
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Олександрівська лікарня: нікого насильно виписувати не будуть

Наталя Фоміна, Микола Закалюжний

Київ – Головний лікар Олександрівської клінічної лікарні міста Києва Роман Василишин в інтерв’ю Радіо Свобода спростував інформацію деяких мас-медіа, про те, що, начебто, усіх хворих у зв’язку з Євро-2012, буде до 7 червня виписано із цього закладу. При цьому він розповів, яким чином лікувальний заклад готується виконати покладену на нього роль під час проведення Чемпіонату Європи з футболу у Києві.

– Як лікарня бачить свою роль під час Євро-2012?

– Наша лікарня визначена такою, що буде обслуговувати вболівальників як українських, так і закордонних. Для нас принципово неважливо, чи це українець чи іноземець, для нас головне – хворий, пацієнт. Зрозуміло, що для лікарні це велике навантаження, адже вона розташована навпроти стадіону, тому всі хворі, які, не приведи Господь, будуть, у першу чергу поступатимуть до нас. Потім уже, якщо ми не будемо справлятись, чи будуть якійсь непрофільні хворі, ми відправлятимемо їх каретами швидкої медичної допомоги до інших лікувальних закладів.

За статистикою УЄФА, щодо надання медичної допомоги, навіть коли немає надзвичайної ситуації, за медичною допомогою звертається два відсотки від загальної кількості вболівальників. Якщо взяти 100 тисяч присутніх вболівальників, то з них як мінімум звернеться 2 тисячі. Зрозуміло, що Міське управління охорони здоров’я стурбоване цим і ми, як визначена лікарня, звісно, готуємось. І були виділені додаткові кошти на медикаменти і ми будемо резервувати ліжка на випадок якоїсь ситуації, Але це не говорить про те, що ми сьогодні когось виписуємо, чи до 7 червня треба виписати. Усі хворі, які є станом на сьогоднішній день і завтра, і післязавтра, і після-післязавтра будуть лікуватися, поки не одужають – і до кінця червн, і до кінця Євро-2012.

Нікого насильно виписувати з лікарні ми не будемо і не будемо переводити в інші лікувальні заклади. Це просто нонсенс і дикість! Я не знаю, хто і звідки взяв таку інформацію.

А з іншої сторони, як би Ви зі мною завтра розмовляли, коли, не дай Господь, якесь дійство сталося на стадіоні, і тоді сказали б, для чого міське управління охорони здоров’я, навіщо керівництво лікарні, які не передбачили можливих ситуацій і не змогли надати належну медичну допомогу. Про це йде мова.

– Палати якимось чином оновлювались, як ви готуєтесь?

– Ми готувались до Євро впродовж року. Зрозуміло, що поточний ремонт проводився і все. Не більше, не менше.

– Скільки ліжок буде готово?

– Наша лікарня буде працювати повністю. Це урологічне, гінекологічне, офтальмологічне, нейрохірургічне, ЛОР, судинне відділення і низка інших будуть надавати медичну допомогу. На базі нашої лікарні спеціально відкривається травмпункт, і лікарі з іншої лікарні на період проведення чемпіонату будуть працювати у нас і при необхідності надаватимуть травматологічного характеру допомогу.

– Скільки коштуватиме медична допомога для іноземців?

– У нас є укладені договори зі страховими компаніями, що мають відповідні угоди з європейськими страховими компаніями. У нас на все є методика розрахунку, повністю розрахована собівартість лікування кожного хворого по нозологіям і залежно від того, який стан хворого, скільки він буде у нас лікуватись та у якому об’ємі надаватиметься медична допомога. Буде виставлятися рахунок, де чітко буде розписано, скільки що коштувало, а внизу – до сплати. Європеєць, який застрахований, буде платити відповідно до страховки, а хто не застрахований буде оплачувати кредитною карткою за послуги нашої лікарні. Все залежить від об’єму і характеру надання медичних послуг кожному пацієнту індивідуально. Рахунок-фактура не буде секретом. До речі, сьогодні в Україні багато людей застраховані. І наша лікарня проводить розрахунки зі страховими компаніями, за фактично вилікуваного пацієнта, і чітко розписується увесь об’єм роботи, що ми виконали.

– Що ще залишилось підготувати, можливо, проводяться якісь навчання чи тренінги перед чемпіонатом?

– Усі фахівці, хто бажав вивчати англійську мову, півроку мали таку можливість безоплатно займатися. 140 наших лікарів отримали відповідні сертифікати. Міністерство надзвичайних ситуацій також проводить свої навчання, міський центр екстреної медичної допомоги проводить також різного роду навчання, на випадок надзвичайних ситуацій. У плановому режимі, я переконаний, що все буде гаразд і ніяких проблем не буде. Але до надзвичайних ситуацій потрібно готуватися і ми це робимо.

– Які ще медичні центри будуть обслуговувати хворих під час Євро-2012?

– Ще визначена базовою 12-та лікарня, шпиталь інвалідів Великої Вітчизняної війни і ще ряд лікарень, що розташовані не так близько до стадіону, як наша. Якщо буде, не дай Бог, якась ситуація, і коли потрібно буде госпіталізувати хворого, а такого відділення у нас не має, то такі хворі каретами швидкої допомоги перевозитимуться у лікарні за профілем їхнього захворювання.
XS
SM
MD
LG