Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські вибори – боротьба не за мандати, а за явку


Мінськ – У неділю, 23 вересня, у Білорусі проходитимуть вибори до Палати представників Національних зборів, органу, який виконує функції парламенту, але, на думку опозиції, таким не є. Шість партій та опозиційних організацій Білорусі закликали співгромадян ігнорувати голосування, провівши таким чином свій референдум недовіри режиму Олександра Лукашенка і вимагаючи справжніх вільних і демократичних виборів.

Політичної реклами на білоруському телебаченні перед виборами немає, агітація за кандидатів на вулицях не помітна, немає білбордів, зібрань. Офіційні ЗМІ Білорусі агітують громадян лише за одне – прийдіть на дільниці, проголосуйте.

Відеоролик білоруського телебачення наголошує: «Якщо я не прийду, якщо він не прийде, якщо всі не прийдуть, то з нічого нічого і буде».

Затягуванням білорусів на дільниці зайнята місцева влада, ректорати вишів, адміністрації державних підприємств та установ. Студентів та військових агітують, або й навіть змушують йти голосувати достроково – протягом 5 днів до дати виборів. Спостерігачі зафіксували десятки таких випадків.
Кожен має проголосувати і подзвонити своєму завучу, або начальству на заводі – усюди

Сергій, вчитель міста Орші Вітебської області, розповів Радіо Свобода: «Кожний індивідуально звітується, що ходив голосувати, кожен має проголосувати і подзвонити своєму завучу, або начальству на заводі – усюди. За кожного, хто голосує, тепер змагаються, а білоруси ж поступливі».

Станом на п’ятницю дотерміново проголосувало 12 відсотків білорусів. Але у них є альтернатива – бойкотувати цю кампанію, яку опозиція називає «лжевиборами у псевдорпарламент».

Опозиція намагатиметься задокументувати бойкот

Голова Об’єднаної громадянської партії Білорусі Анатолій Лебедько наголошує, що бажання президента Олександра Лукашенка монополізувати в своїх руках всі гілки влади, включаючи законодавчу і судову, призвело до виборчої кризи.
Постає питання: або ми повертаємо в Білорусь вибори депутатів і президента, або краще відмовитися від цієї імітації
Анатолій Лебедько

«Це глухий кут, не тільки політичний, економічний, а й виборчий, і на порядку денному постає питання: або ми повертаємо в Білорусь вибори депутатів і президента, або краще відмовитися від цієї імітації, свідками якої ми були», – зазначає Лебедько.

У білорусів немає цікавості до цих виборів ще й тому, що виборчі комісії сформовано так, що вони у будь-кому разі проведуть підрахунок голосів виключно на користь так званих кандидатів від влади, і тому що парламент сам по собі немає реальних повноважень, каже голова Профспілки робітників радіоелектронної промисловості Білорусі Геннадій Фединич.

«Робітники не бачать, що цей парламент щось зробить для них, що у нас з’являться нові робочі місця з хорошою оплатою, що наші люди повернуться з Росії, що не буде такої інфляції», – зауважує профспілковий лідер.

Білоруська опозиція своїм бойкотом хоче змусити владу піти на демократизацію та вільні вибори. Організатори кампанії планують зафіксувати бойкот за допомогою незалежного спостереження, якими охоплено близько 1500 дільниць. Жодних акцій за підсумками голосування 23 вересня опозиція не планує. А на Жовтневому майдані у Мінську, на який звичайно приходять протестувати проти фальсифікацій на виборах, міська влада у ніч після голосування організує концерт та дискотеку. Участь студентів у цій дискотеці теж організовують під примусом.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG